Μήνυμα αισιοδοξίας εξέπεμψε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ για την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα τη Δευτέρα 4 Αυγούστου, ταξίδι με ιδιαίτερη συμβολική σημασία.

Η πρώτη επίσκεψη του κ. Γιουνκέρ ως νέου προέδρου της Κομισιόν θα είναι στην ελληνική πρωτεύουσα, όπως υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον ίδιο να δηλώνει: 

«Προτεραιότητά μου, ως Προέδρου της Επιτροπής, είναι η απασχόληση, η ανάπτυξη και οι επενδύσεις και χαίρομαι που πηγαίνω στην Ελλάδα για να συζητήσω τα θέματα αυτά με τον φίλο και συνάδελφό μου Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της χώρας».

Ο κ. Γιουνκέρ θα συναντηθεί με τον κ. Σαμαρά, ο οποίος ήταν ο ένας από τους δύο ηγέτες που υπέγραψαν για την υποψηφιότητά του. Ο τέως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και τέως πρόεδρος του Eurogroup έρχεται στην Αθήνα, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει ανακοινώσει τον νέο της επίτροπο, που θα είναι, ως γνωστόν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Αν και νωρίς, αναμένεται να γίνει μία πρώτη κουβέντα για το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει ο κ. Αβραμόπουλος στη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον κ. Γιούνκερ στις 12:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ αμέσως μετά οι δύο ηγέτες θα προβούν σε κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο. Στη συνέχεια ο Αντώνης Σαμαράς θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του προέδρου της Κομισιόν, στο οποίο θα παρακαθίσει και ο κ. Αβραμόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γιουνκέρ προτάθηκε για την υποψηφιότητα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 27 Ιουνίου και εξελέγη στο αξίωμα με πλειοψηφία 422 ψήφων από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 15ης Ιουλίου.