Συνεχίζεται η σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις εξελίξεις στην Αργεντινή.

Η παλαιότερη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα «μακάρι να ήμασταν Αργεντινή» άναψε το... φιτίλι στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, όπου άρχισε η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Σκρέκας, ξεκίνησε την εισήγησή του λέγοντας πως μετά τις δυσμενείς γι' αυτήν τη χώρα εξελίξεις, είναι σίγουρος ότι ο κ. Τσίπρας θα έχει μετανιώσει πια για την «περίφημη» ρήση του ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι τυχερή που δεν την κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ και έτσι δεν έγινε Αργεντινή.

Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος σημείωσε πως οι «αργεντινολόγοι» της ΝΔ εμφανίζουν άγνοια δεδομένων και αφού τόνισε πως σε αυτήν τη χώρα της Λατινικής Αμερικής το πρόγραμμα του ΔΝΤ προέβλεπε πλήρη ιδιωτικοποίηση των πάντων, πλήρη απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων και πλήρη απελευθέρωση των αγορών, απευθύνθηκε προς την πτέρυγα των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, θέτοντας το ερώτημα: «Σας θυμίζουν τίποτα όλα αυτά;».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μία αναδρομή στα τεκταινόμενα στην Αργεντινή λεγοντας:

«Δεν θα πάρουμε από την αργεντινολογία της ΝΔ. Να αποκτήσετε μία αίσθηση του μέτρου και να αφήσετε τον Τσίπρα. Γιατί τα ξέρουμε καλύτερα από εσάς».

Εκ μερους του ΠΑΣΟΚ, ο Παναγιώτης Ρήγας, ο οποίος χθες «συγκρούστηκε» με τον Νικο Βούτση, είπε πως «το περίφημο "μακάρι να ήμασταν Αργεντινή" δεν το είπε εκείνος και δεν θα μπορούσε να το πει με τις γνώσεις που έχει, αλλά ο κ. Τσίπρας» και πρόσθεσε ότι ο κ. Σταθάκης δεν εκφράζει τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ.

Παραλληλα,  με αιχμή, την αναφορά του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Αργεντινή είναι η μόνη χώρα της Λατινικής Αμερικής που δεν αποκόπηκε από το δολάριο, σημείωσε: «Αν μας προτείνετε να φύγουμε κι εμείς από το δολάριο».

Ο κ. Ρήγας αφού επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι χώρα της ΕΕ και ουδεμία σύγκριση υπάρχει με την Αργεντινή, συμπλήρωσε πως «όποιος προτρέπει την Ελλάδα σε μονομερείς ενέργειες και σε μαγκιές, χωρίς να υπολογίζει ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες, μπορεί να δημιουργήσει θλιβερές καταστάσεις τις οποίες βλέπουμε τώρα στην Αργεντινή».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, απευθυνόμενος προς τον κ. Σταθάκη είπε: 

«Εγώ κύριε καθηγητά το μάθημα το πήρα. Αλλά εσείς, αυτό το φροντιστήριο που κάνατε εδώ, γιατί δεν το κάνατε στον κ. Τσίπρα να μην λέει τέτοια πράγματα;».

Η κόντρα δεν έμεινε στην Επιτροπή

Η σφοδρή αντιπαράθεση δεν έμεινε μόνο στην Επιτροπή της Βουλής. Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Αθανάσιος Μπούρας, απαντώντας στον γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Βούτση, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανακρίβειες, διχαστικές κραυγές και νοοτροπίες, καταλόγισε πλήρη σύγχυση στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, σχολίασε ότι η εξαθλιωμένη, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, Ελλάδα, έχει τριπλάσιο κατά κεφαλή εισόδημα από την Αργεντινή, την οποία παρουσιάζει σχεδόν ως παράδεισο.

«Στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί σύγχυση, με τις συνιστώσες του να ανταγωνίζονται ποιος θα πει τι» επισήμανε ο κ. Μπούρας για να προσθέσει:

«Πράγματι, είναι επώδυνα τα όσα συμβαίνουν στην Αργεντινή και δεν είναι ένα τεχνητό αλλά πραγματικό πρόβλημα που θα έχει επιπτώσεις στη φίλη χώρα. Η Ελλάδα αισθάνεται θλίψη για τις επιλογές που έκανε η κυβέρνησή της σε βάρος του λαού της».

Ο κ. Βούτσης έκανε λόγο για προπαγάνδα που αναπτύχθηκε, τόσο από τη ΝΔ, κυρίως, όσο και μέσα από μία «τηλεδημοκρατία που παίζει συγκεκριμένο και κακό ρόλο γύρω από τα πραγματικά γεγονότα».

Συγκεκριμένα είπε:

«Είδαμε το πολιτικό προσωπικό, κυρίως, της ΝΔ που συγκροτεί την κυβέρνηση, με Γεωργιάδη, Βούλτεψη και Ρήγα, να δίνει μία διαφορετική τραγική ερμηνεία. Αφηγήθηκαν εικόνες που δεν συνέβησαν ποτέ και απέκρυψαν ότι σήμερα, στην Αργεντινή, μετά από μία δραματική κατάσταση που πέρασε ο λαός της, το 90% των οικονομικών δεικτών της είναι καλύτεροι από τη χώρα μας. Όλοι οι δείκτες είναι ισχυρότατα βελτιωμένοι, δεν υπάρχει θέμα χρέους, ανεργίας, εξωτερικού εμπορίου».

Ο κ. Βούτσης συνέχισε διερωτώμενος: «Δεν ξέρουμε πώς έγινε η κρίση παγκοσμίως; Και ερχόμαστε να λέμε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, παρά μόνο οι λαοί να σκύβουν το κεφάλι; Πού την είδατε την πτώχευση; Ένας με στοιχεία ας τολμήσει να αναφερθεί στη χρεοκοπία». «Με αυτά που είπε η κυβερνητικός εκπρόσωπος θα μπορούσε να δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο. Δεν επιτρέπεται να φτιάχνουμε καρικατούρα κρίσης» κατέληξε ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη ήταν σε εξίσου υψηλούς τόνους. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε τον κ. Βούτση ότι παρουσίασε, περίπου, ως παράδεισο την Αργεντινή και χαρακτήρισε άστοχη κάθε σύγκριση με την Ελλάδα υπογραμμίζοντας.

«Πράγματι, η Αργεντινή είχε ρυθμούς ανάπτυξης 9% αλλά είχε πληθωρισμό 20% τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα, η Ελλάδα του μνημονίου έχει κατά κεφαλή εισόδημα 27.000 δολάρια, τριπλάσιο από την Αργεντινή που έχει 10.000 δολάρια κατά κεφαλή εισόδημα». «Κανείς δεν είναι υπέρ των κερδοσκόπων» συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε:

«Εμείς λέμε ότι ζούμε σε έναν κόσμο όπου υπάρχουν και καρχαρίες που πάνε για το κέρδος και πρέπει να προσέξουμε να μην πετύχει το δικό σου ποδαράκι. Εσείς λέτε να βουτήξουμε στις παραλίες και να το παίξουμε ήρωες. Εμείς λέμε ας μην βουτήξουμε. Για αυτό και δεν ακολουθήσαμε τον δρόμο των συνεχών χρεοκοπήσεων και κρατήσαμε τη χώρα στην Ευρωζώνη».