Κόντρες με το καλημέρα σημειώθηκαν κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης επί του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την καταβολή της δόσης του 1 δισ. ευρώ  στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης προανήγγειλε τη συνέχιση και την κλιμάκωση των διαρθρωτικών μέτρων, με την αξιωματική αντιπολίτευση να εκτιμά πως αυτές οι αλλαγές δεν θα βάλουν τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά. 

Κατά την τοποθέτησή του ο  εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Σκρέκας, τόνισε ότι διαψεύδεται άλλη μια φορά η αντιπολίτευση, που διατυμπανίζει ότι επίκεινται μέτρα μείωσης μισθών και συντάξεων. Αντιθέτως, σημείωσε, στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς, την εξάλειψη των μπαταχτσήδων και αυτών που επί δεκαετίες είχαν παραβατική συμπεριφορά σε βάρος των συμπολιτών τους.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, σημείωσε το πολυνομοσχέδιο προσπαθεί να θεμελιώσει μια βασική αρχή του Μνημονίου, «ότι αυτό και η νομοθετική και διοικητική μεταρρύθμιση που εισάγει, μπορεί να θεραπεύσει τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες ήταν πολλές και για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά δεν έχουν κανένα λόγο, ούτε να απολογηθούν, ούτε να τις υπερασπιστούν».

Από το ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Ρήγας διατύπωσε μία σειρά από ενστάσεις του κόμματος. Αφού έκανε λόγο για καθυστερήσεις στην προώθηση του νομοσχεδίου, χαρακτήρισε «αποσπασματικές» τις ρυθμίσεις για το «Πόθεν Έσχες», ενώ ανέφερε πως είναι «εμβαλωματικές» οι φορολογικές διατάξεις. Σε αυτή την κατεύθυνση, κάλεσε το υπουργείο Οικονομικών να θεσμοθετήσει έναν αξιόπιστο και σύγχρονο φοροεισπρακτικό μηχανισμό που σήμερα «δεν υπάρχει».

Τέλος διατύπωσε ενστάσεις για τον περιορισμό των κοινωνικών πόρων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο Κωνσταντίνος Δαμοβολίτης από τους Ανεξάρτητους Έλληνες σημειώσε ότι αυτά που καλείται να ψηφίσει η Βουλή είναι νομοθετήματα για τα οποία η ιστορία πολλά θα προσάψει και απευθυνόμενος προς τον Γκίκα Χαρδούβελη υποστήριξε ότι ενώ είναι νέος υπουργός συνεχίζει το έργο του προκατόχου, «το οποίο κάθε άλλο παρά θεάρεστο είναι». 

Για ένα ακόμη πολυνομοσχέδιο «προκειμένου να πάρουμε τη δόση μας», ίδιο με τα προηγούμενα, που έδωσαν την έμπρακτη στήριξή τους στα πάσης φύσεως «κοράκια», στο ΔΝΤ, στους ντόπιους μεγαλοεργολάβους, στις τράπεζες κι όχι στον ελληνικό λαό, έκανε λόγο ο Ηλίας Παναγιώταρος, από τη Χρυσή Αυγή.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ τόνισε ότι το αναπτυξιακό μοντέλο της κυβέρνησης δεν θωρακίζει τη χώρα από την εκδήλωση νέας κρίσης, «είναι ταξικό και σε βάρος της εργατικής τάξης και του λαού».

Όπως υποστήριξε εκ μέρους των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών ο Νίκος Σταυρογιάννης, αν δει κανείς επιμέρους ρυθμίσεις αποσμασματικά αντιλαμβάνεται ότι προσπαθούν να επιλύσουν χρονίζοντα προβλήματα, χωρίς, όμως, να είναι ενταγμένες μέσα σε ένα συνολικό πλαίσιο, δεν οδηγούμαστε πουθενά.

Σημειώνεται πως αύριο προσέρχονται προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους, εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η επεξεργασία των άρθρων στην επιτροπή Οικονομικών.

Το βράδυ της ερχόμενης Τετάρτης αναμένεται η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από το Β' Θερινό Τμήμα της Βουλής.