Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

Το άρθρο του Α. Τσίπρα στην εφημερίδα «ΕΠΟΧΗ» και το περίγραμμα των συμμαχιών που αυτός έθεσε σχολιάσθηκε ποικιλοτρόπως από στελέχη του κόμματος. Αν και ως γενική εκτίμηση επικράτησε η επωδός ότι «το εύρος των συμμαχιών που προτείνεται και ο τρόπος με τον οποίο επιδιώκεται η επίτευξή τους αποτελεί τη βασική επιλογή του κόμματος» εν τούτοις οι συνήθεις «μουρμούρες» δεν άργησαν να εμφανιστούν, αν και σε εξαιρετικά χαμηλούς τόνους. 

Στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» μάλλον δυσανασχέτησαν για το γεγονός ότι «δεν γίνεται αναφορά στην εκτός ΣΥΡΙΖΑ Αριστερά» εννοώντας προφανώς το ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και λοιπές κινήσεις. Όμως οι πλέον ψύχραιμοι αναγνώριζαν ότι «η πρόταση του προέδρου, υπερβαίνει τα πολιτικά σχήματα και απευθύνεται κυρίως στην κοινωνία, και σε εκείνα τα στρώματα που είναι ακόμα εγκλωβισμένα σε όνειρα του παρελθόντος». Όντως χαμηλοί τόνοι αφού τα ίδια στελέχη αναγνωρίζουν ότι «είναι απαραίτητος ο πολιτικός προσεταιρισμός των μεσαίων στρωμάτων». 

Από την πλευρά της η προεδρική πλειοψηφία υποδέχθηκε το άρθρο με φανερή ικανοποίηση. «Αποτυπώνει πλήρως την πολιτική των συμμαχιών που χρόνια η Αριστερά περιέγραφε στα κείμενά της» επεσήμαναν στελέχη της τα οποία μάλιστα υποστήριζαν πως «ήταν η καίρια στιγμή ώστε να ξεδιαλυθούν τα όποια σημεία προκαλούσαν ενστάσεις για την επίτευξη της συγκεκριμένης πολιτικής». 

Στελέχη της «Κίνησης των 53» έδειχναν να είχαν αιφνιδιαστεί. Ο καθαρός τρόπος προσέγγισης του θέματος από τον Α. Τσίπρα τους αποστερεί το βασικό τους όπλο εκείνο δηλαδή του «ανοίγματος του κόμματος» αλλά κυρίως αποδιοργανώνει το μέρος εκείνο της κριτικής προς την ηγεσία που περιελάμβανε «το πως, το πότε, και με ποιους». 

Συνεργάτες του Α. Τσίπρα εξέφραζαν την άποψη πως «η παρέμβαση του Προέδρου δεν είχε αποδέκτες μόνο στο εσωτερικό του κόμματος». Ουσιαστικά απευθύνθηκε όχι μόνο και κατ΄ ανάγκη στο Αριστερό ακροατήριο (ειδικά μέσα απο τις στήλες της ΕΠΟΧΗΣ") αλλά κυρίως στον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Όπως έλεγε και στέλεχος του κόμματος «η δημιουργία της ευρείας, ριζοσπαστικής αριστεράς και του δημοκρατικού μετώπου δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποκλείει κανένα».