Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος  

Το ζήτημα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων που προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση που έφτασε και στα όρια της κόντρας ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο τέθηκε επί τάπητος στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Η συζήτηση εξελίχθηκε σε καλό κλίμα παρά τις δηλώσεις των προηγούμενων ημερών και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναφορικά με την αξιολόγηση θα διευκρινιστούν τα ζητήματα της ποσόστωσης ώστε να μην επικρατήσει ανησυχία στις τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων. 

Το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης είναι ανοικτό στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ χωρίς ωστόσο όπως λένε πηγές αυτό να επηρεάζει τον αρχικό στόχο. 

Συγκεκριμένα από το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης είναι δεδομένη η πίεση που ασκείται για την επιτάχυνση της αξιολόγησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα εντός των χρονικών ορίων που έχουν προγραμματιστεί. 

Η προσπάθεια της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή έγκειται στην αναγκαιότητα να κατανοήσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι ότι η αξιολόγηση δεν θα σταματήσει και ότι αποτελεί διασφάλιση για τους ίδιους και την θέση τους σε κάποια δημόσια υπηρεσία. 

Την ίδια ώρα αυτό που απασχολεί σε δεύτερο χρόνο όμως την κυβέρνηση και επίσης συζητήθηκε στην σύσκεψη είναι ο αριθμός των απολύσεων στο δημόσιο τομέα που όμως θα γίνουν μέχρι το τέλος του έτους. Ο αριθμός αυτός δεν αλλάζει παρά τις όποιες αντιδράσεις ακόμη και υπουργών και παραμένει στις 6.500 με το υπουργείο να αναζητεί επιπλέον δεξαμενές από τις ήδη υπάρχουσες ενώ αγκάθι σε αυτόν τον τομέα αποτελούν σταθερά οι εκδικάσεις των πειθαρχικών υποθέσεων. 

Νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε ο υπουργός παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος όπου συζήτησε με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς τα οικονομικά των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. 

Ως σημαντική απόφαση της σύσκεψης χαρακτήρισε ο υπουργός παιδείας την προσαρμογή  σε όσα ισχύουν στις χώρες του δυτικού ημισφαιρίου και ιδιαίτερα στην ΕΕ δηλαδή την απελευθέρωση από την ενιαία αρχή πληρωμών τα ερευνητικά κέντρα του ιδιωτικού δικαίου, τα ινστιτούτα, τους ειδικούς λογαριασμούς των πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των ερευνητικών κέντρων που ανήκουν στο δημόσιο. 

Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η  δυνατότητα να μπορούν να αυτοχρηματοδοτούνται τα ιδρύματα απευθυνόμενα είτε σε προγράμματα της ΕΕ είτε στην ιδιωτική πρωτοβουλία.