Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

Σε μια επιχείρηση κατευνασμού της αναταραχής που επικρατεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες το Μέγαρο Μαξίμου καθώς έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα σημάδια έντονων αντιδράσεων για τα ζητήματα της επικαιρότητας αλλά και αυτά που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο.

Τα μέτωπα είναι πολλά και οι αντιδράσεις και των γαλάζιων βουλευτών ουκ ολίγες. Η αρχή γίνεται με το πολυνομοσχέδιο και ιδιαίτερα τις διατάξεις που αφορούν στα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των ένστολων.

Αρκετοί βουλευτές στο εσωτερικό του κόμματος διαμηνύουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι δεν θα ανεχθούν να υπάρξει «ιδιαίτερη» μεταχείριση σε κάποια κοινωνική ομάδα γιατί αμέσως μετά θα πρέπει να ικανοποιηθούν και αντίστοιχα αιτήματα και άλλων κατηγοριών πολιτών που θεωρούν εαυτούς «αδικημένους».

Επόμενο μέτωπο για την κυβέρνηση το οποίο τείνει να γίνει και διαχρονικό είναι η αξιολόγηση και οι απολύσεις στο δημόσιο.

Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να διαμηνύει ότι και η αξιολόγηση θα προχωρήσει κανονικά και μάλιστα πιο γρήγορα και με πιο διαφανείς διαδικασίες και το νούμερο όσων θα απομακρυνθούν από το δημόσιο δεν αλλάζει , αλλά αυτό δεν σταματά τις αντιδράσεις των βουλευτών , κυρίως των αστικών κέντρων .Οι αντιδράσεις των βουλευτών αυτών έχουν να κάνουν κυρίως με τις δεξαμενές από όπου θα προέλθουν αυτές οι απομακρύνσεις από το δημόσιο.

Και αυτό γιατί ουδείς θα ήθελε να «πειραχτούν» εκείνοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που αποτελούν σταθερές δεξαμενές ψήφων για πολλούς βουλευτές .Επιπλέον στο ζήτημα των απολύσεων υπάρχουν και αρκετοί υπουργοί και υφυπουργοί που εγείρουν ζητήματα λειτουργίας ή ακόμη και βιωσιμότητας κάποιων υπηρεσιών αν απομακρυνθεί σημαντικός αριθμός υπαλλήλων.

Επόμενο σημείο έντονης τριβής μεταξύ των βουλευτών της συγκυβέρνησης είναι οι φοροελαφρύνσεις .Και αυτό γιατί τις έχει προαναγγείλει ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς και οι βουλευτές έχουν στηρίξει πάνω σε αυτές τις εξαγγελίες ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της ρητορικής τους.

Επιπλέον είναι και το μεγαλύτερο «παράπονο» που ακούν από τους πολίτες που εμφανίζονται διστακτικοί απέναντι στην κυβέρνηση για τον χρόνο που θα ανακοινώσει αυτές τις αλλαγές στην φορολογία .ήδη το οικονομικό επιτελείο δέχεται πυρρά από βουλευτές για την καθυστέρηση στην ανακοίνωση ελαφρύνσεων για συγκεκριμένες κατηγορίες ευπαθών ομάδων.

Στα προαναφερθέντα μέτωπα θα πρέπει να προσθέσουμε και το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό που θα συζητηθεί στα μέσα του επόμενου μήνα. Εκεί οι αντιδράσεις χτυπούν κόκκινο τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη Νέα Δημοκρατία με τους πιο θερμόαιμους αντιρρησίες να απειλούν ότι δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο αν δεν υπάρξουν αλλαγές.

Οι βουλευτές δέχονται τα πυρρά των τοπικών κοινωνιών και τα μεταφέρουν στους υπουργούς αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου που γνωρίζει πολύ καλά ότι η συζήτηση για το εν λόγω νομοσχέδιο θα εξελιχθεί σε σκληρή μάχη τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τους αντιδρώντες βουλευτές.