current views are: 1

3 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση09:54

Τι λένε στη ΔΗΜΑΡ για το φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ

Και με το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να συζητάει η ΔΗΜΑΡ το επόμενο διάστημα,  μέχρι να αποφασίσει ο Φώτης Κουβέλης που θέλει να στρίψει, προς τ’ αριστερά ή προς τα δεξιά. 

Δημοσίευση 09:54’
αρθρο-newpost

Και με το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να συζητάει η ΔΗΜΑΡ το επόμενο διάστημα,  μέχρι να αποφασίσει ο Φώτης Κουβέλης που θέλει να στρίψει, προς τ’ αριστερά ή προς τα δεξιά. 

Γράφει η Βασιλική Σιούτη

Και με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να συζητάει η ΔΗΜΑΡ το επόμενο διάστημα,  μέχρι να αποφασίσει ο Φώτης Κουβέλης που θέλει να στρίψει, προς τ’ αριστερά ή προς τα δεξιά. 

Για την ώρα πάντως, στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ ένα τμήμα της (μάλλον το μεγαλύτερο) μετά τις ευρωεκλογές θέλει συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο «με οποιονδήποτε εκτός από το ΣΥΡΙΖΑ», όπως έλεγε χαρακτηριστικά ένα από τα στελέχη αυτού του κλίματος πρόσφατα.

«Με το ΠΑΣΟΚ συζητάμε για την κεντροαριστερά και με το ΣΥΡΙΖΑ για την προοδευτική διακυβέρνηση» αναφέρει εκπρόσωπος  της ΔΗΜΑΡ,  ενώ την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται ότι δεν θέλει να ακούει για την κεντροαριστερά και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για την «προοδευτική διακυβέρνηση» με το ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιτροπή που έχει αναλάβει τις διερευνητικές – όπως τις χαρακτηρίζουν,  συζητήσεις,  είναι και στις δύο περιπτώσεις  η ίδια και αποτελείται από τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ, Δ. Αναγνωστάκη, τον γραμματέα του κόμματος Θ.Θεοχαρόπουλο και τον Στ. Μανίκα (οι δύο από τους τρεις προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ).  

Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, ο διάλογος με το ΣΥΡΙΖΑ γίνεται για να διαπιστώσουν εάν μπορεί να υπάρχει προγραμματική σύγκλιση σε ένα μελλοντικό ενδεχόμενο κάποιας κυβερνητικής συνεργασίας. 

Όπως αναφέρουν εκείνοι, μέχρι τώρα δεν διαπίστωσαν καμία απόκλιση.

«Αυτό που μας λένε είναι ότι θέλουν μια πιο σκληρή διαπραγμάτευση. Αυτό το θέλουμε κι εμείς. Για το ευρώ μας έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα» και για «τη στάση μας στο θέμα εκλογής του Προέδρου σε καμία περίπτωση δεν μας το θέτουν ως προαπαιτούμενο».

Τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ υποστηρίζουν επίσης, ότι δε συζητάνε για οργανωτική ενσωμάτωση τους με το ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με το ΠΑΣΟΚ και πως ότι κι αν συμφωνήσουν σχετικά με το με ποιον θα συνεργαστούν, σκοπεύουν να διατηρήσουν την οργανωτική τους αυτοτέλεια. Αλλά αυτό μοιάζει πιο πολύ με ευσεβή πόθο, παρά με βεβαιότητα.

Για το ΠΑΣΟΚ λένε ότι θεωρητικά συμφωνεί μαζί τους, σχετικά με το ποια πολιτική θέλουν, αλλά «το πρόβλημα είναι ότι συνεργάζονται με μια κυβέρνηση που κάνει τα αντίθετα».

Αυτό που δε λέει κανείς όμως, είναι ότι στην πραγματικότητα οι συζητήσεις αυτές είναι προσχηματικές και γίνονται περισσότερο για το θεαθήναι προκειμένου να κερδίσει χρόνο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και να υποχωρούν οι αντιδράσεις σε όλα τα στρατόπεδα.

Στη ΔΗΜΑΡ πάντως, σχεδόν όλοι παραδέχονται ότι η απόφαση του κόμματος θα κριθεί από την απόφαση που θα πάρει ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος μέχρι τώρα κρατάει τα χαρτιά του κλειστά. Ακόμα και στενοί συνεργάτες του τον παρομοιάζουν με την Πυθία, καθώς ούτε σε αυτούς απαντά ξεκάθαρα για το τι θα κάνουν.

Ότι κι αν αποφασίσει όμως ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, που μέχρι το φθινόπωρο θα συνεχίζει να ζυγίζει τα πράγματα, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι ένα τμήμα του κόμματος, αυτό που θα βρεθεί να διαφωνεί, θα αποχωρήσει.

Η απόφαση ωστόσο, που θα κρίνει όχι μόνο το μέλλον της ΔΗΜΑΡ, αλλά σε μεγάλο βαθμό και της κυβέρνησης, δεν πρόκειται να ληφθεί και να ανακοινωθεί πριν από το συνέδριο.

Αν η ΔΗΜΑΡ αρνηθεί να ψηφίσει για πρόεδρο και συνταχθεί με το ΣΥΡΙΖΑ , τότε θα οδηγήσει την κυβέρνηση ένα βήμα πιο κοντά στην πτώση, αφού θα δυσκολέψει την εξεύρεση των απαραίτητων 180 βουλευτών. Η πτώση της κυβέρνησης όμως, αναμένεται να οδηγήσει σε εκλογές, πράγμα που σημαίνει -με τα σημερινά δεδομένα- πιθανή απώλεια των βουλευτικών εδρών της ΔΗΜΑΡ.

Από την άλλη, ο Φώτης Κουβέλης γνωρίζει ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να προτείνει εκείνον για πρόεδρο (το όνομά του άλλωστε συζητιέται) αν ήξερε ότι θα βγει. 

Άρα ο Φώτης Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ έχουν πολλά να ρισκάρουν όσο αφορά τα προσωπικά τους οφέλη. «Στην πολιτική, αν δε σκέφτεσαι τυχοδιωκτικά, παίρνεις και ρίσκο, κάνεις και θυσίες» δηλώνει βουλευτής που δεν κρύβει ότι είναι υπέρ της προσέγγισης με το ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη, υπάρχουν κι αυτοί που θεωρούν ότι η σύμπραξη με τις δυνάμεις μιας κυβέρνησης που εξεμέτρησε το βίο της, έχει μεγαλύτερο πολιτικό ρίσκο και για αυτό είναι προτιμότερο να στρέψουν το βλέμμα τους στην επόμενη μέρα.

Όλα αυτά, βέβαια, μέχρι να βάλει ένα τέλος ο Φώτης Κουβέλης, αναφωνώντας πως ο κύβος ερρίφθη.


σχετικα αρθρα