current views are: 4

3 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση11:52

Οι δραματικές ώρες του απεγκλωβισμού των 186 ατόμων από τη Λιβύη (φωτό)

Την ώρα που η τρόικα πίεζε ασφυκτικά για να μπει η ρήτρα του «αξιόμαχου» στο πολυνομοσχέδιο  για τα εφάπαξ των στρατιωτικών, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με το δάχτυλο στη σκανδάλη  δόξαζε τη χώρα μας απεγκλωβίζοντας επιτυχώς εκατοντάδες γυναικόπαιδα από την κόλαση της Λιβύης.

Δημοσίευση 11:52’
αρθρο-newpost

Την ώρα που η τρόικα πίεζε ασφυκτικά για να μπει η ρήτρα του «αξιόμαχου» στο πολυνομοσχέδιο  για τα εφάπαξ των στρατιωτικών, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με το δάχτυλο στη σκανδάλη  δόξαζε τη χώρα μας απεγκλωβίζοντας επιτυχώς εκατοντάδες γυναικόπαιδα από την κόλαση της Λιβύης.

Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Την ώρα που η τρόικα πίεζε ασφυκτικά για να μπει η ρήτρα του «αξιόμαχου» στο πολυνομοσχέδιο  για τα εφάπαξ των στρατιωτικών, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με το δάχτυλο στη σκανδάλη, δόξαζε τη χώρα μας απεγκλωβίζοντας επιτυχώς εκατοντάδες γυναικόπαιδα από την κόλαση της Λιβύης.

Την Πέμπτη το βράδυ στο αφρικανικό λιμάνι ακούγονταν από παντού πυροβολισμοί, οι σφαίρες περνούσαν πάνω από τα κεφάλια , οι εκρήξεις δεν είχαν τελειωμό, οι γυναίκες κρατούσαν τα μωρά στην αγκαλιά και περίμεναν να δουν να ξεπροβάλλει η ελληνική φρεγάτα που θα τους έσωζε , αν προλάβαινε όπως έλεγαν.  Πολλά παιδιά, λόγω του πανικού έκλαιγαν και φώναζαν, μην αντέχοντας ούτε λεπτό να μείνουν άλλο εκεί.  Κάθε τόσο το σκοτάδι σχίζονταν από τις λάμψεις των εκρήξεων και ο κρότος που ακολουθούσε έκανε τα πάντα εφιαλτικά.

Κανείς δεν ήξερε αν θα φύγει σώος… Απλώς περίμεναν και ήλπιζαν.  Η είδηση ότι η φρεγάτα «Σαλαμίς» δεν μπορούσε να δέσει στο λιμάνι της Λιβύης για λόγους ασφαλείας, τους αποθάρρυνε και έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι θα μείνουν για πάντα στη Λιβύη και δεν θα επιστρέψουν ποτέ στην πατρίδα τους.

Αξιωματούχοι της ελληνικής πρεσβείας, της Κυπριακής,της Κινέζικης, της Βρετανικής και άλλων χωρών που είχαν συγκεντρώσει τους υπηκόους τους στο λιμάνι από νωρίς, προσπαθούσαν να τους καθησυχάσουν και να τους πείσουν ότι σε λίγη ώρα θα είναι ασφαλείς.

Στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων στο Ελληνικό Πεντάγωνο οι ασύρματοι είχαν ανάψει για τα καλά. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωστράκος και ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης συνεχώς ενημερώνονταν για την εξέλιξη της συγκεκριμένης επιχείρησης. Πολλά πράγματα θα μπορούσαν να πάνε στραβά…

Η φρεγάτα «Σαλαμίς» γύρω στις 8:20 το βράδυ της Πέμπτης  έμπαινε στο λιμάνι της Λιβύης . Ο κυβερνήτης για λόγους  ασφαλείας και έπειτα από συνεννόηση με την Αθήνα αποφάσισε ότι δεν μπορεί να δέσει μέσα και θα ήταν πολύ επικίνδυνο για όλους. Το πλοίο θα ήταν ,εκτός των άλλων,  εύκολος στόχος και η επιχείρηση απεγκλωβισμού και επαναπατρισμού του κόσμου θα «ναυαγούσε» , πριν καλά -καλά ξεκινήσει.

Αμέσως κατέβηκαν δύο φουσκωτά από  τη «Σαλαμίς». Μέσα σε αυτά  βρίσκονταν πάνοπλοι άνδρες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών. Η μία ανέλαβε να κάνει περιπολίες  γύρω από τη φρεγάτα για  να εντοπίσει πιθανούς κινδύνους ενώ η άλλη κατευθύνθηκε στο λιμάνι για να ασφαλίσει την περιοχή και να παρέχει προστασία στα γυναικόπαιδα που περίμεναν εκεί τη σωτηρία.

Στη φρεγάτα όλα τα οπλικά συστήματα ήταν ενεργοποιημένα και επανδρωμένα για κάθε ενδεχόμενο. Αλλά και στο κατάστρωμα του πολεμικού πλοίου αρκετά μέλη του πληρώματος ήταν σε θέση μάχης.

Όταν διαπιστώθηκε ότι μπορεί να ξεκινήσει η μεταφορά των γυναικόπαιδων από την προβλήτα στη φρεγάτα ,φουσκωτά σκάφη του Λιβυκού Ναυτικού άρχισαν να επιβιβάζουν σε μικρές ομάδες τους 186  ανθρώπους που περίμεναν τη σωτηρία.

Το γεγονός ότι ήταν βράδυ και τα κύματα έφταναν τα δύο μέτρα δυσκόλευε πάρα πολύ την όλη επιχείρηση. Ο κίνδυνος να γλιστρήσουν και  να πέσουν στη θάλασσα, οι γυναίκες με τα παιδιά, ήταν μεγάλος. Οι σύζυγοι τους κρατούσαν τεράστιες βαλίτσες με τα υπάρχοντά τους που δεν ήθελαν να τα αφήσουν πίσω. Έβαλαν σε αυτές ότι μπόρεσαν, τα υπόλοιπα τα εγκατέλειψαν καθώς προείχε η σωτηρία της ζωής των παιδιών τους και των ιδίων.  

Όταν οι λέμβοι του Λιβυκού Ναυτικού πλεύρισαν τη φρεγάτα διαπιστώθηκε πως λόγω του μεγάλου κυματισμού θα ήταν αδύνατον οι άνθρωποι ,να ανέβουν από τη σκάλα που είχε κατεβάσει η φρεγάτα. Όπως ανεβοκατέβαινε το πλοίο θα μπορούσε να τους προκαλέσει μέχρι και θανάσιμο τραυματισμό.

Ο κυβερνήτης της φρεγάτας διέκοψε τη διαδικασία ,ζήτησε να απομακρυνθούν αρκετά οι βάρκες και γύρισε το πλοίο κόντρα στον καιρό.

Τα κύματα έσκαγαν τώρα στα πλευρά της φρεγάτας και έδινε κάποια περιθώρια στα γυναικόπαιδα  να πιαστούν από τη σκάλα και να ανέβουν στη «Σαλαμίς».

Με τη βοήθεια του έμπειρου και καλά εκπαιδευμένου προσωπικού της φρεγάτας ανέβηκαν και οι 186 πολίτες χωρίς κανείς να πάθει το παραμικρό. Ούτε ένας δεν έπεσε στη θάλασσα, και κανείς δεν κτύπησε όπως ανεβοκατέβαινε η φρεγάτα την ώρα της επιβίβασης από το φουσκωτό στη σκάλα του πλοίου. Πάνω στο πλοίο τους περίμενε όλους ένα ζεστό ρόφημα και φαγητό όσοι ήθελαν. Ο κυβερνήτης και το προσωπικό της φρεγάτας είχαν φροντίσει να υπάρχουν και κρεβάτια για τα παιδιά και για όσους ήθελαν να ξαπλώσουν και να ξεκουραστούν.

Η όλη επιχείρηση διήρκεσε τρεις ώρες περίπου.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής έφυγε από το λιμάνι της Λιβύης η ελληνική φρεγάτα και όλοι ένιωθαν ασφαλείς και πλέον χαμογελούσαν που ο εφιάλτης τους είχε τελειώσει.

Δίκαια ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος έδωσε συγχαρητήρια στο Πολεμικό Ναυτικό, όπως και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιαχήλ Κωστρακάκος  που στο Twitter  έγραψε:

«Συγχαρητήρια και ένα μεγάλο ευχαριστώ στο πλήρωμα της Φ/Γ ΣΑΛΑΜΙΣ και σ όσους συμμετείχαν στην Επιχείρηση « ΑΓΗΝΩΡ» στη Λιβύη. Τίμησαν την Ελλάδα!».

Στο λιμάνι του Πειραιά που μετέφερε η φρεγάτα «Σαλαμίς» τους 186 που απεγκλώβισε από τη Λιβύη  περίμεναν οι συγγενείς τους από νωρίς το πρωί του Σαββάτου.

Μάλιστα οι Κινέζοι είχαν ανοίξει και πανό με το οποία ευχαριστούσαν την Ελλάδα που έσωσε 78 ομοεθνείς τους. Ανάμεσά τους ήταν και ο πρέσβης της Κίνας  που πήγε αυτοπροσώπως στο λιμάνι για υποδεχθεί τους συμπατριώτες του και να εκφράσει τις ευχαριστίες του στο προσωπικό της φρεγάτας. Αντίστοιχες ευχαριστίες εξέφρασαν και οι άλλοι αξιωματούχοι των ξένων πρεσβειών. O Πρέσβης της Κίνας κατέβηκε o ίδιος  στο λιμάνι για υποδεχθεί τους συμπατριώτες του και να εκφράσει τις ευχαριστίες του στο προσωπικό του πλοίου ..Αντίστοιχες ευχαριστίες εξέφρασαν και οι άλλοι αξιωματούχοι των ξένων πρεσβειών.

Όλα όσα διαδραματίστηκαν στο λιμάνι του Πειραιά καταγράφτηκαν και από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και οι φωτογραφίες του Reuters έκαναν το γύρο του κόσμου.


σχετικα αρθρα