Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Ποια θα είναι η μορφή της Συνδιάσκεψης που θα κάνει το ΠΑΣΟΚ αρχές Σεπτεμβρίου με αφορμή και την ιδρυτική του επέτειο; Ουδείς είναι σε θέση να απαντήσει με ακρίβεια στο ερώτημα. Απλούστατα διότι το πρόγραμμα διαμορφώνεται τώρα.

Το σίγουρο είναι ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιθυμεί να προσδώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στην επέτειο των 40 χρόνων από την διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη. Και για να ικανοποιήσει το κομματικό του κοινό, πρωτίστως εκείνο που παραμένει προσηλωμένο στο παλαιό ΠΑΣΟΚ και επιζητούσε συνέδριο του κόμματος και όχι της Παράταξης και για να τιμήσει δεόντως την συμπλήρωση των τεσσάρων δεκαετιών με την παρουσία διακεκριμένων προσκεκλημένων

Το ΠΑΣΟΚ αυτήν την φορά θα επιδιώξει να ξεφύγει από την πεπατημένη. Θέλει να πάρει έναν πιο επιστημονικό χαρακτήρα η Συνδιάσκεψη και να επικεντρωθεί κυρίως σε θέματα Κεντροαριστεράς. Ακολουθεί βεβαίως και το Συνέδριο του Οκτωβρίου, εάν δεν το καταπιούν οι πολιτικές εξελίξεις.

Ενδεχομένως να κληθούν προσωπικότητες της κεντροαριστεράς από την Ευρώπη, πχ. Έχει πέσει η ιδέα να γίνει πρόσκληση στον Ματέο Ρέντσι και σε άλλους ηγέτες κομμάτων της σοσιαλδημοκρατίας. Εννοείται ότι προσκλήσεις θα λάβουν για πολιτικούς και ουσιαστικούς λόγους και οι παλαιότεροι του ΠΑΣΟΚ, από τον Σημίτη μέχρι την Ανγκέλα Κοκόλα, αλλά αυτά θα γίνουν κυρίως για το τυπικό.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θέλει να κλέψει την παράσταση ο Γιώργος Παπανδρέου. Την πρώτη του Σεπτέμβρη δηλαδή πριν από τις επίσημες εκδηλώσεις της Χαριλάου Τρικούπη το ίδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου» εγκαινιάζει στο Ζάππειο ιστορική έκθεση αναδρομή στην πορεία της παράταξης με τίτλο «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή». Όλα θα παιχτούν στις εντυπώσεις καθώς δεν είναι γνωστό ποιους θα προσκαλέσει ο πρώην πρωθυπουργός και φυσικά ποιοι θα δώσουν το παρών.

Όλα αυτά μετά τις αυγουστιάτικες διακοπές