Η Αθήνα θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που θα επισκεφτεί ως νέος πρόεδρος της Κομισιόν ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σε μία επίσκεψη που έχει συμβολικό αλλά και πρακτικό χαρακτήρα.

Ο νέος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να κομίσει μήνυμα φιλίας και αισιοδοξίας για τη χώρα, ενώ στο τραπέζι της συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αναμένεται να πέσει ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων.

Οι κύριοι Σαμαράς και Γιουνκέρ αναμένεται να συνομιλήσουν για την πορεία της οικονομίας, των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιηθούν καθώς και για την προοπτική ελάφρυνσης χρέους, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup το Νοέμβριο του 2012. 

Επί τάπητος ωστόσο θα τεθεί και το θέμα του χαρτοφυλακίου που θα αναλάβει ο νέος Έλληνας επίτροπος στην Κομισιόν Δημήτρης Αβραμόπουλος, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης, που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Αθήνα.

Τις προθέσεις του εξάλλου για τη συνάντηση ο κ. Γιουνκέρ φρόντισε να τις κάνει από νωρίς γνωστές με το μήνυμα που εξέδωσε ενόψει της επίσκεψης:

«Προτεραιότητά μου, ως Προέδρου της Επιτροπής, είναι η απασχόληση, η ανάπτυξη και οι επενδύσεις και χαίρομαι που πηγαίνω στην Ελλάδα για να συζητήσω τα θέματα αυτά με τον φίλο και συνάδελφό μου Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της χώρας».

Ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν με αυτό τον τρόπο θα ευχαριστήσει τον Αντώνη Σαμαρά για τη στήριξη του, καθώς ο πρωθυπουργός ήταν ο ένας από τους δύο ηγέτες που στήριξαν την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου για τη θέση αυτή.

Η άφιξη του κ. Γιουνκέρ στην Αθήνα αναμένεται  το πρωί της Δευτέρας, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα γίνει δεκτός από τον κ. Σαμαρά. Λίγη ώρα αργότερα οι δύο άνδρες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Στη συνέχεια ο Αντώνης Σαμαράς θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του προέδρου της Κομισιόν, στο οποίο θα παρακαθίσει και ο κ. Αβραμόπουλος.

Στη συνέχεια ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν θα επισκεφθεί και τις υπόλοιπες πρωτεύουσες των χωρών- μελών της ΕΕ.