Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Επέλεξε την Αθήνα ως πρώτο σταθμό των επισκέψεών του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα και το μεσημέρι θα διαβεί την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου.
Όχι τυχαία.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επένδυσε στην εκλογή Γιούνκερ, ενός από τα λίγα στελέχη της ευρωπαϊκής Ένωσης, τα προηγούμενα χρόνια, που έδειξε εμφανώς τη διάθεσή του να διευκολύνει την ελληνική πλευρά και να την κρατήσει στην Ευρωζώνη. Σε μία περίοδο που οι περισσότεροι, αν δεν επεδίωκαν, προέβλεπαν το αντίθετο.

«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της χώρας» υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ λίγο πριν πάρει το αεροπλάνο για την Αθήνα. «Προτεραιότητά μου, ως Προέδρου της Επιτροπής, είναι η απασχόληση, η ανάπτυξη και οι επενδύσεις και χαίρομαι που πηγαίνω στην Ελλάδα για να συζητήσω τα θέματα αυτά με τον φίλο και συνάδελφό μου Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά».

Πέραν από τις καλές προθέσεις του λουξεμβούργιου πολιτικού, ωστόσο, η Αθήνα προσδοκά πολύ συγκεκριμένα πράγματα από τη νέα περίοδο που ανοίγει η θητεία του στην Επιτροπή. Προφανώς όχι ανατροπές μείζονος χαρακτήρα. Αλλά αυτή την «πολιτική» παράμετρο στη διαχείριση των ευρωπαϊκών υποθέσεων, και προφανώς στο «ελληνικό ζήτημα», που θα επιτρέψει και στην ελληνική πλευρά να ανασάνει και να προχωρήσει σε πολιτικούς χειρισμούς που θα βελτιώσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η δικομματική. Διότι, σε διαφορετική περίπτωση, όλοι αναγνωρίζουν ότι η ήττα στις επικείμενες εκλογές θα είναι, σχεδόν, αναπότρεπτη.

Οι κ.κ. Σαμαράς και Γιούνκερ αναμένεται να συζητήσουν τα επόμενα βήματα για το ελληνικό πρόγραμμα. Η Αθήνα θέλει η επικείμενη αξιολόγηση να μην λάβει χαρακτήρα σίριαλ και, φυσικά, να μην οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να ζητηθεί και από τον κ. Γιούνκερ η δική του επιρροή ώστε η διαπραγμάτευση όντως να επικεντρωθεί στα μείζονα και να μην υπονομευτεί μέσω μίας... υποχόνδριας αξιολόγησης. Άλλωστε, για την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, η ελληνική πλευρά καλείται να υλοποιήσει περί τις 600 ενέργειες, άλλες σημαντικές και άλλες ήσσονος σημασίας, και ο στόχος του κ. Σαμαρά είναι να υπάρξει το πολιτικό πλαίσιο προκειμένου η συζήτηση να μην κολλήσει σε... λεπτομέρειες.

Από εκεί και πέρα, εκκρεμούν τα μείζονα ζητήματα που μπορούν να οδηγήσουν σε κοινωνική έκρηξη. Εργασιακά και ασφαλιστικό, που αναμένεται να τεθούν εκ νέου από τους πιστωτές, είναι μη ανεκτά από την κυβέρνηση που ξέρει πώς θα υπογράψει την... εκλογική της καταδίκη.

Και φυσικά, επόμενο βήμα, αποτελεί η ρύθμιση του χρέους, όπου ο κ. Σαμαράς θέλει να υπάρξει μία σαφής απόφαση από ευρωπαϊκής πλευράς, που θα δώσει μήνυμα ελπίδας και αλλαγής στην ελληνική κοινωνία που, επί του παρόντος, στενάζει κάτω από τα φορολογικά βάση.


Ο κ. Γιούνκερ κατάφερε το προηγούμενο διάστημα, ως επικεφαλής του Eurogroup, να ισορροπήσει μεταξύ της τιμωρητικής διάθεσης των Γερμανών και της ανάγκης προστασίας της Ευρωζώνης και της Ελλάδας. Αυτό, επί της ουσίας, θα του ζητηθεί να πράξει εκ νέου.

Εκτός βέβαια των οικονομικών θεμάτων, στο τραπέζι της συνάντησης θα τεθεί και το ζητημα του χαρτοφυλακίου που θα αναλάβει ο νέος έλληνας Επίτροπος Δημ. Αβραμόπουλος. Όλα δείχνουν ότι αυτό, τελικά, θα αφορά στη μετανάστευση, δίνοντας την ευκαιρία στον έλληνα πολιτικό να διαχειριστεί σημαντικά κονδύλια, να διαπραγματευτεί με τις χώρες της Ε.Ε. αλλά και τα κράτη προέλευσης των μεταναστών και, ως εκ τούτου, να προωθήσει μία ατζέντα που και χρήσιμη και κρίσιμη είναι για την Ελλάδα.