Γράγει η Άρτεμις Παραδείσου

Η επιλογή του Κλοντ Γιούνκερ να είναι η Ελλάδα ο πρώτος του σταθμός στην ευρωπαϊκή του περιοδεία ως Πρόεδρος, η συνάντηση με την τρόικα στην «εξορία» του Παρισιού, η ελπίδα ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα πάει με γεμάτο καλάθι στη ΔΕΘ, έχουν ανατρέψει εμφανώς το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Η αισιοδοξία και τα χαμόγελα έχουν επιστρέψει.

Η εσωστρέφεια που υπήρξε μετά τις ευρωεκλογές με αφορμή και τις κόντρες που παρατηρήθηκαν μετά τον ανασχηματισμό, σχεδόν μηδενίστηκαν. Ρόλο σε αυτό φαίνεται ότι έπαιξε και το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε για ένα άλλο καλοκαίρι να κάνει τον πολιτικό στίβο καμίνι για την κυβέρνηση. Ίσως γιατί οι συνδικαλιστές και η διοίκηση της ΔΕΗ είναι αντιπαθείς, προφανώς και γιατί από την κυβέρνηση αποφασίστηκε η αλλαγή ρότας για τον αιγιαλό.

Το ζήτημα είναι ότι συνεργάτες του Πρωθυπουργού, αντιλαμβάνονται ότι πλέον έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων και όλα μπορούν να κριθούν. Θετικά ή αρνητικά- να κριθούν όμως.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του Γιούνκερ, κάνει- εύλογα, πολλούς να σκέφτονται ότι το ραντεβού στο Παρίσι ενδέχεται να αλλάξει κατά πολύ το κλίμα. Δεν είναι τυχαίο ότι στο φως της δημοσιότητας (από τη Real News) ήρθε σχέδιο απομάκρυνσης του ΔΝΤ, το οποίο απαιτεί την ευρωπαϊκή στήριξη.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού πιστεύουν ότι στο Παρίσι θα δοθεί πράσινο φως για το σχέδιο αποκατάστασης των αδικιών που έχει εκπονήσει ο Πρωθυπουργός και ότι ο Α. Σαμαράς, λίγα 24ωρα αργότερα θα κάνει τις σχετικές εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ. Θυμίζουν ότι πέρυσι από τη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει ότι θα μοιράσει ποσοστό του πλεονάσματος σε ένστολους και χαμηλοσυνταξιούχους. Τότε κανείς δεν πίστευε ότι θα υπάρξει πλεόνασμα. Όμως και υπήρξε και μοιράστηκε.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τη στήριξη των κοινωνικών ομάδων που παραδοσιακά την στηρίζουν. Μιλάμε για τους μικρομεσαίους, τους «νοικοκυραίους» που πλήρωσαν περισσότερο από κάθε άλλο το κόστος του Μνημονίου και όχι τους μεγαλοαστούς οι οποίοι έτρεξαν να βγάλουν τα λεφτά τους στην Ελβετία και στη συνέχεια να λατρέψουν την… δραχμή και να στηρίξουν τη Χρυσή Αυγή.