Μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα έστειλε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν συναντήθηκε για περισσότερο από μία ώρα με τον πρωθυπουργό.  

Ο πρωθυπουργός παραθέτει γεύμα προς τιμήν του προέδρου της Κομισιόν, στο οποίο δίνει το παρών και ο νέος επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Σήμερα είχα τη χαρά να συναντηθώ με τον φίλο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ», είπε ο Πρωθυπουργός καλωσορίζοντας τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιροπής. 

«Πέρα από παλαιό φίλο της Ελλάδος τον κ. Γιουνκέρ σήμερα τον αναγνωρίζει όλη η Ευρώπη ως τον πρώτο εκλεγμένο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιροπής. 

Είναι τιμή για εμάς ότι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του πριν παρουσιάσει την επόμενη σύνθεση της επιτροπής και την ατζέντα του για την πενταετία ήταν η Αθήνα», πρόσθεσε.

Ο Αντώνης Σαμαράς πρόσθεσε πως «έχαιρε από τότε της εκτίμησης όλων για την προσφορά του στο ευρωπαϊκό ιδεώδες. Τον γνωρίσαμε όλοι όταν η ελληνική κρίση και η ευρωπαίκή κρίση έφτανε στο αποκορύφωμα και τότε έδειξε τρεις σπουδαίες αρετές: τόλμη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, διορατικότητα να βλέπει μπροστά από τις εξελίξεις και ικανότητα να ενώνει. Τις κρίσιμες εκείνες στιγμές στήριξε την Ελλάδα και την παραμονή της στο ευρώ αυτό δεν το ξεχνάμε», τόνισε ο Πρωθυπουργός. 

Ο κ. Σαμαράς είπε επισης πως «τώρα που η κρίση αυτή έχει σε μεγάλο βαθμό ξεπεραστεί, του το αναγνωρίζουν οι πάντες μέσα στην Ελλάδα και πέραν της Ελλάδος. Είναι ο πρώτος πρόεδρος της Κομισιόν που αναδείχτηκε με την ψήφο των πολιτών, και αυτό έχει τη σημασία του, γιατί προσδίδει στους ευρωπαΪκούς θεσμούς πρόσθετη δημοκρατική νομιμοποίηση».

Προτεραιότητα είπε ο πρωθυπουργός είναι οι οικονομική ανάπτυξη με στόχο την άμεση δημιουργία θέσεων απασχόλησης, την ανταγωνιστιότητα, την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ενεργειακή επάρκεια. 

«Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε, δεν πρέπει να αφήσουμε να επαναληφθεί ποτέ ξανά μια τέτοια κρίση. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιστρέψουμε στα ελλείμματα. Οφείλουμε να τα αφήσουμε πίσω μας για πάντα και να το δείξουμε στους πολίτες. Να μετατρέψουμε την ελπίδα σε μια προοπτική για όλους», επεσήμανε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Αργεντινή, ως μια χώρα που ενώ χρεοκόπησε πριν από 12 χρόνια, δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να βγει στις αγορές με ευνοϊκούς όρους και σήμερα χρεωκοπεί πάλι και είπε με έμφαση πως στην «Ελλάδα αποφύγαμε ακριβώς αυτό». 

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο οποιος ζήτησε να μιλήσει στα γαλλικά. 

Ο κ. Γιουνκέρ απευθυνόμενος στον έλληνα Πρωθυπουργό ως «φίλο και αδερφό» είπε πως ήρθε στην Ελλάδα για λόγους προσωπικούς καταρχάς. «Τα τελευταία χρόνια είχα την ευκαιρία να συνάψω φιλικούς δεσμούς, δεσμούς αδελφότητας, με τον έλληνα πρωθυπουργό τον οποιό θεωρώ φίλο και αδελφό μου. Είχα σχέσεις φιλικές και με το πρώην υπουργό οικονομικών (σ.σ. Ευάγγελο Βενιζέλο), σχέσεις πολύ φιλικές, πολύ ειλικρινείς και θυελλώδεις προς το συμφέρον της χώρας σας και της Ευρώπης», είπε. 

«Ήρθα στην Ελλάδα για να ευχαριστήσω τον έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος δεν δίστασε να με προτείνει για τη θέση αυτή» τόνισε ο κ. Γιουνκέρ. O Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είπε πως «έδωσα δύο μάχες: Να πείσω την Ελλάδα και τους υπουργούς της να αλλάξουν πολιτική και να πείσω τους άλλους ότι η Ελλάδα αξίζει την εμπιστοσύνη τους». 

Ο κ. Γιουνκέρ είπε πως συζήτησε με τον Αντώνη Σαμαρά και για το χαρτοφυλάκιο του νέου Έλληνα Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, τον οποίο οπως είπε γνωρίζει και εκτιμά,  ωστόσο δεν θέλησε να αποκαλύψει ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του. 

«Αν το αποκάλυπτα σήμερα θα έπρεπε να συζητούσα μέρα-νύχτα με τους ηγέτες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών» σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

Ο ίδιος, πάντως, δεν θέλησε να εκφράσει τη θέση του για το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.