«Αυτή η πολιτική και ελεγκτική υποκρισία περί λίστας Λαγκάρντ και της φορολόγησης των 300 δισ. ευρώ εμβασμάτων του εξωτερικού, που θα φτάσει», αναρωτιέται ο Μιχάλης Καρχιμάκης.

Και συνεχίζει,

«Η λίστα Λαγκάρντ υπήρχε ή δεν υπήρχε εδώ και χρόνια στην Τράπεζα της Ελλάδος; Περιμέναμε μήπως την Λαγκάρντ για να την αποκαλύψουμε; Δεν το νομίζω και δεν το πιστεύει κανείς από όσους γνωρίζουν. Γιατί ομως αυτά δεν τα λέει κανεις;».

«Τα λεφτά και των 2500 περίπου εμβασματούχων της λίστας Λαγκάρντ και των άλλων εκατοντάδων χιλιάδων που έβγαλαν τα λεφτά τους έξω  απο το 2000 μέσα απο διάφορες αλλες λίστες αλλά πιθανόν δεν ελέγχθηκαν αν φορολογήθηκαν, δεν έφυγαν μήπως με εμβάσματα, μέσω των τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλαδος; Άρα δεν χρειαζόταν, ούτε να μας στείλει κανεις τη λίστα Λαγκάρντ αλλά και καμία λίστα από το εξωτερικό, με τις διάφορες κατα καιρούς επωνυμίες», τονίζει ο κ. Καρχιμάκης και προσθέτει:

«Οι λίστες λοιπόν ήταν εδώ και τα ονόματα εδώ επίσης. Η πολιτική βούληση έλειπε. Η πολιτική βούληση λείπει και τώρα για τον συστηματικό έλεγχο των εμβασματούχων αν εχουν τελικά φορολογηθεί. Τα ονόματα επαναλαμβάνω και το γνωρίζουν οι πάντες ηταν όλα εδώ στις ελληνικές  τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν μπορούσε κανείς ούτε να τα εξαφανίσει ούτε να τα αποκρύψει».

«Βούληση για συνεργασία και έλεγχο δεν υπήρχε κυρίως από τις τράπεζες αλλά και από την Τράπεζα της Ελλάδος, ακόμα και όταν ψηφίστηκε ο νόμος για την άρση του απορρήτου καθε μορφής καταθέσεων. Τα τερτίπια ποιοι ήταν στη λίστα Λαγκάρντ και ποιοι μπορεί να τους αφαίρεσαν, ειναι μια επικοινωνιακή υποκρισία. Το ζητούμενο ειναι....

1) γιατί ενώ η λίστα Λαγκάρντ, όπως και άλλες λίστες Λίχτενσταϊν κ.λ.π υπήρχαν με όλα τα ονόματα και των φυσικών προσώπων και των εταιρειών,  στην τραπεζα της Ελλάδος και σε άλλες ελληνικές τράπεζες, δεν ελέγχθηκαν, αν εχουν πληρώσει το νόμιμο φόρο και εαν διέπραξαν το αδίκημα της φοροδιαφυγής; Γιατι, αυτό ήταν και ειναι το μεγάλο ζητούμενο του ελέγχου. Αν δηλαδή αυτοί που έβγαλαν για οποιοδήποτε λόγο τα λεφτά στο εξωτερικό πλήρωσαν τους φόρους, έτσι ώστε από τις φοροπαραβάσεις άλλων να μην την πληρώνουν άλλοι και ειδικά οι αδύναμοι της κρίσης.

2) οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές μπορούν απαντήσουν πόσες εκατοντάδες χιλιάδες έστειλαν με εμβάσματα τα λεφτά τους στο εξωτερικό από το  έτος 2000 και μετά και αν αυτά εχουν φορολογηθεί; Πόσο θα εισέπραττε το δημόσιο απο τα αφορολόγητα ποσά  και τις φοροπαραβάσεις, έτσι ώστε να υπάρξει ανάσχεση στην συνεχή επιβάρυνση των μόνιμων υποζυγίων και θυμάτων της κρίσης;

3)το ΠΑΣΟΚ επιτέλους θα αποφασίσει αναλαμβάνοντας πολιτική πρωτοβουλία να καταθέσει την πρόταση νόμου, αφού την επικαιροποιήσει όπου χρειάζεται, που κατέθεσαν παλιότερα επι κυβερνήσεως Παπαδήμου  βουλευτές στελέχη της ΚΙΝΗΣΗΣ 75 ΠΑΣΟΚ για την φορολόγηση των εμβασματων του εξωτερικού απο το 2000 μέχρι και σήμερα».

«Κάτι που τίθεται από εμένα  επανειλημμένα εδώ και πολλούς μήνες  στο πολιτικό συμβούλιο του κόμματος, όπου η ηγετική ομάδα απαντά ότι θα το υλοποιήσει αλλά τελικά δεν το υλοποιεί; Τι ειναι τελικά αυτό που την εμποδίζει να αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία ενώ φέρεται να απαντά διαρκώς ...ναι θα το κάνουμε ... αλλά εδώ και πάνω από ένα χρόνο δεν γινεται;», καταλήγει.