Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

Συμβολική αλλά και απολύτως ουσιαστική κρίνεται η επίσκεψη Γιούνκερ στην Αθήνα και η συνάντηση του με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μεγαρο Μαξίμου.

Η επίσκεψη Γιούνκερ μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αφού ο νέος προεδρος της ευρωπαικής επιτροπής μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την χώρα μας.

Αρχής γενομένης από την μοναδική, όπως την χαρακτήρισε, δημοσιονομική προσαρμογή στην οποία, όπως τόνισε, πίστευε μόνο εκείνος και μερικοί άλλοι.

«Έπρεπε να δώσω δύο μάχες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ, «η πρώτη ήταν να πέισω τους έλληνες πολιτικούς να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας που θα έβγαζαν την Ελλάδα από την κρίση και η δεύτερη μάχη ήταν με τους ευρωπαίους που επιθυμούσαν την  Ελλάδα εκτός ευρώ».

«Ο Πλάτωνας όμως» είπε ο κ. Γιούνκερ «δεν μπορεί να παίζει στην Β' εθνική, όπως είχε πει ο Ζισκάρ ντ' Εστέν και βέβαια όπου Πλάτωνας η Ελλάδα».

Πολύ σημαντική και με δυνατό συμβολισμό και η απάντηση του κυρίου Γιούνκερ για τον παραλληλισμό που κάνουν κάποιοι ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αργεντινή, που βρίσκεται 13 χρόνια μετά την χρεοκοπία της πάλι σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας.

«Είναι λάθος όποιαδήποτε σύγκριση» είπε ο κ. Γιούνκερ που χαρακτήρισε την Ελλάδα παράδειγμα προς μίμηση για την Αργεντινή και πως αν η χώρα μας δεν έκανε τις κινήσεις των τελευταίων ετών «θα γινόταν Αργεντινή, πολύ πριν την Αργεντινή», δηλαδή θα χρεοκοπούσε.

Στην συνάντηση τέθηκε και το ζήτημα της έναρξης της συζήτησης για το ελληνικό χρέος αλλά και το χαρτοφυλάκιο που θα λάβει ο έλληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ουσιαστικά, ο κ. Γιούνκερ προανήγγειλε ότι θα είναι ένα από τα τρία που διεκδικεί δηλαδή της ανάπτυξης, της ανεργίας και της παράνομης μετανάστευσης, που είναι και το επικρατέστερο να λάβει η χώρα μας.