Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Πέραν των, μη αμελητέων προφανώς, «συνεπειών» στην εσωτερική πολιτική σκηνή, το Μέγαρο Μαξίμου μοιάζει να επενδύει πολλά στην επιλογή του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος φαίνεται ότι αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου, αρμόδιο για τη Μετανάστευση, στη νέα Κομισιόν που ετοιμάζει ο Ζ.Κ.Γιούνκερ.

Αν και το σχήμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, όλα δείχνουν ότι η ατζέντα τη μετανάστευσης θα έρθει σε ελληνικά χέρια και, μάλιστα, σε μία περίοδο που όχι μόνον ο ευρωπαϊκός νότος (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία) αλλά, πλέον, και οι σκανδιναβικές χώρες δείχνουν να στρέφουν την προσοχή τους στα τεκταινόμενα στην ανατολική Μεσόγειο.

Δεν χρειάζεται να τονιστεί πόσο σημαντικό είναι αυτό το χαρτοφυλάκιο, για μία χώρα όπως η Ελλάδα που φιλοξενεί ήδη ένα εκατομμύριο παράνομων μεταναστών στο έδαφός της και, εσχάτως, λόγω των συγκρούσεων σε Συρία, Λιβύη, Ιράκ αλλά ακόμη και στη Λωρίδα της Γάζας, δέχεται κύματα μεταναστών που επιδιώκουν, οι περισσότεροι, να φύγουν από τα πεδία των μαχών.

Το Μαξίμου επιδιώκει να επενδύσει στη φάση... συνειδητοποίησης που βρίσκεραι η Ευρώπη ως προς το ζήτημα και, προς τούτο, εκτιμάται ότι ο Δημ. Αβραμόπουλος, διπλωμάτης και, στο παρελθόν, Υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας είναι το κατάλληλο πρόσωπο στην κατάλληλη θέση.

Οι επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς είναι συγκεκριμένες και εάν, αν όχι το σύνολο ένα σημαντικό τους τμήμα υλοποιηθεί, τότε το Μαξίμου εκτιμά ότι θα υπάρξει ουσιαστική αλλαγή και στο εσωτερικό της χώρας, ορατή από τους περισσότερους.

Τί ζητά, λοιπόν, η Αθήνα μέσω του «σχεδίου Αβραμόπουλος»; Συγκεκριμένα, πράγματα:

  • ενίσχυση των οικονομικών πόρων για την κάλυψη του κόστους διάσωσης, στέγασης και παροχής τροφής και ειδών πρώτης ανάγκης στους μετανάστες που φτάσουν σε ελληνικό έδαφος (ανάλογα αιτήματα έχει υποβάλλει και η Ιταλία)
  • ενίσχυση του ρόλου της FRONTEX, όχι μόνον για την καταγραφή των περιστατικών αλλά και για την αποτροπή τους, εφόσον απαιτηθεί
  •  κοινοτική συνδρομή για την επιτάχυνση των διαδικασιών αναγνώρισης, ταυτοποίησης των μεταναστών και χορήγησης ασύλου σε όσους δικαιούνται (σ.σ. οι προερχόμενοι από εμπόλεμες χώρες όπως η Συρία, Λιβύη κλπ νομιμοποιούνται σε άσυλο)
  • αντιστοίχως, ανάληψη από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες του μεριδίου ευθύνης που τους αναλογεί στην παροχή τόπου διαμονής για τους ευρισκόμενους σε καθεστώς ασύλου. Με άλλα λόγια, η Αθήνα φιλοδοξεί μέσω της επιτάχυνσης χορήγησης ασύλου να... ανοίξει τα σύνορά της ώστε, συγκροτημένα και ελεγχόμενα, οι μετανάστες – οι περισσότεροι εκ των οποίων καταναγκαστικά βρίσκονται στην Ελλάδα – να κινηθούν προς την ευρωπαϊκή ενδοχώρα
  • εντατικοποίηση των διπλωματικών πιέσεων, σε συνδυασμό με μέτρα... οικονομικής πειθούς, προκειμένου να επιταχυνθεί το πρόγραμμα επαναπατρισμού μεταναστών που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία του ασύλου. Το ζήτημα είναι κρίσιμο για την ελληνική πλευρά καθώς από τους μετανάστες οι οποίοι βρίσκονται σήμερα στη χώρα, η συντριπτική πλειοψηφία υπάγεται σε αυτή την κατηγορία.

Συμπερασματικά, ο κ. Αβραμόπουλος, εφόσον επιβεβαιωθεί ότι αναλαμβάνει τη μετανάστευση, θα κληθεί να διαχειριστεί διεθνείς σχέσεις και σημαντικά κονδύλια. Και στο Μαξίμου θεωρούν ότι το κουστούμι του ταιριάζει τέλεια.