Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου 

Πέρα από κάθε φαντασία θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι  είναι οι χάρες που κάνει η κυβέρνηση προς « τα διαπλεκόμενα συμφέροντα προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία.» Συμφώνα με τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα το « πιο πρόσφατο σκάνδαλο» που προωθεί η κυβέρνηση και το οποίο πρόκειται να συζητηθεί σήμερα στην Βουλή  είναι η φωτογραφική τροπολογία σε άσχετο μάλιστα νομοσχέδιο –του Υπουργείου Υγείας – το οποίο ευνοεί τους ιδιοκτήτες και εκδότες των μεγάλων ΜΜΕ εξαφανίζοντας στην πραγματικότητα τα μικρά και ανεξάρτητα μέσα  ενημέρωσης.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Κουμουνδούρου σήμανε συναγερμός αφού διαπίστωσαν ότι μέσα σε μια τροπολογία 22 σελίδων η κυβέρνηση αλλάζει τον χάρτη των ΜΜΕ στην χώρα.  Η τροπολογία η οποία εντάχθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για το Γενικό Ογκολογικό Νομοσχέδιο Κηφισίας «ΟΙ Άγιοι Ανάργυροι» διευκολύνει τους μιντιάρχες στο να κάνουν συγχωνεύεις εξαφανίζοντας με αυτό τον τρόπο τις  μικρές διαφημιστικές εταιρείες αφού  δίνει τον απόλυτο έλεγχο στους μεγάλους εκδότες οι οποίοι  θα μπορούν πλέον να ελέγχουν όλη την διαφημιστική πίτα.

Έτσι στην σημερινή συνεδρίαση της Βουλής αναμένεται οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταγγείλουν ως παράνομη την διαδικασία αφού δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για το θέμα αυτό στην αρμόδια επιτροπή.

«Πέραν όμως των σοβαρότατων διαδικαστικών ζητημάτων σημειώνουμε την απόλυτη αντίθεσή μας με το σύνολο του περιεχομένου της συγκεκριμένης τροπολογίας ,λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρου  καθώς το περιεχόμενό της αποτελεί κυριολεκτικά ένα νέο συμβόλαιο των πολιτικών δυνάμεων της συγκυβέρνησης με τη διαπλοκή στο χώρο των μίντια.

Με την τροπολογία ως σύνολο και με τις συγκεκριμένες διατάξεις καθιερώνεται απροκάλυπτα ένα νέο πλαίσιο πλήρους αυθαιρεσίας και μεροληψίας υπέρ των συμφερόντων συγκεκριμένων επιχειρηματιών.»

Οι ίδιοι άνθρωποι λένε ακόμα ότι «Τακτοποιούνται» ζητήματα των ιδιοκτησιακών σχέσεων και των συγχωνεύσεων των μίντια ως βήμα, πέραν των άλλων, για τη διαγραφή τεράστιων χρεών.

«Ανοίγει ο δρόμος για μαζικές απολύσεις εργαζομένων μέσω και της αυθαίρετης αλλαγής του χαρακτήρα των ραδιοτηλεοπτικών μέσων και των ενδο-ομιλικών μετακινήσεων τονίζουν.

Δίνεται για πολλοστή φορά παράταση στην παράνομη λειτουργία των μέσων.

Επίσης υπονομεύονται τα ασφαλιστικά ταμεία και πλήττεται καίρια ο Τύπος μέσω του νέου καθεστώτος για τις διαφημίσεις, τις δημοσιεύσεις και το αγγελιόσημο.

Όλα τα παραπάνω «διευθετούνται» μέσα σε ένα νέο απολύτως προνομιακό για τη διαπλοκή πλαίσιο με υπέρβαση όλων των ισχυουσών νομοθετικών διατάξεων. Προφανής στόχος, μετά και την κατάργηση της ΕΡΤ και το σκάνδαλο της DIGEA, η δημιουργία συνθηκών καρτέλ και η ολόπλευρη στήριξη της μιντιακής διαπλοκής που εξυπηρέτησε με συνέπεια τις μιντιακές πολιτικές και που βεβαίως υπονομεύει ευθέως την ίδια τη δημοκρατία μας.»