current views are: 4

5 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση13:47

Το Παρίσι, η τρόικα και οι εκλογές

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχουν μία, σχεδόν καθαρή, εικόνα για το πόσο μπορεί να μακροημερεύσει η κυβέρνησή τους.

Δημοσίευση 13:47’
αρθρο-newpost

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχουν μία, σχεδόν καθαρή, εικόνα για το πόσο μπορεί να μακροημερεύσει η κυβέρνησή τους.

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχουν μία, σχεδόν καθαρή, εικόνα για το πόσο μπορεί να μακροημερεύσει η κυβέρνησή τους.

Θα έχει, άλλωστε, προηγηθεί η διερευνητική συνάντηση της ελληνικής πλευράς με την τρόικα στο Παρίσι, όπου και οι θέσεις των δύο πλευρών θα τεθούν επί τάπητος. Ο χαρακτηρισμός της συνάντησης ως «διερευνητικής» μάλλον απομειώνει τη σημασία της, δεδομένου ότι τότε είναι που θα φανεί ο βαθμός που η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει δύο – τρία πράγματα προκειμένου να εξαγγελθούν από την κυβέρνηση (σ.σ. φοροαπαλλαγές, ελαφρύνσεις) και, κυρίως, αν μπορεί να αποτρέψει – και σε ποιό βαθμό – τις απαιτήσεις των τροϊκανών, ειδικά αυτές που αφορούν στα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Το Παρίσι, συνεπώς, συνιστά την αφετηρία της φθινοπωρινής κούρσας της κυβέρνησης με τερματισμό είτε τη Βουλή και την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας είτε τις κάλπες, χωρίς να αποκλείεται να συμβούν και τα δύο, αν ο κ. Σαμαράς αποφασίσει να φτάσει μέχρι την κοινοβουλευτική διαδικασία ανάδειξης του διαδόχου του κ. Κ. Παπούλια προκειμένου να εκθέσει το ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, η ολοκλήρωση της φθινοπωρινής κούρσας προϋποθέτει ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να ξεπεράσει μία σειρά από εμπόδια, με επιτυχή τρόπο.

Συγκεκριμένα:

  • «ομαλή» ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κάτι που συνεπάγεται επίτευξη των ελληνικών στόχων (μείωση ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, περιορισμός εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση των δόσεων για οφειλές και ΕΝΦΙΑ) και, ταυτόχρονα, απόκρουση της πίεσης της τρόικας για παρεμβάσεις σε εργασιακά, ασφαλιστικό, πίεση για νέα μέτρα – ισοδύναμα των φοροαπαλλαγών
  • έγκαιρη ολοκλήρωση των stress tests των τραπεζών, ιδανικά χωρίς να απαιτείται η εξάντληση των περίπου 11 δισ. Ευρώ που βρίσκονται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του όποιου χρηματοδοτικού κενού
  • έναρξη της συζήτησης για το ελληνικό χρέος, με τρόπο που θα το καθιστά βιώσιμο και ταυτόχρονα (σ.σ. καθώς θα περιοριστεί η πίεση για αποπληρωμή τόκων) θα δώσει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα μικρής χαλάρωσης και επέκτασης της οικονομικής πολιτικής καθώς, προφανώς, οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα θα υπερκαλύπτουν τους στόχους που σήμερα έχουν τεθεί.

Εφόσον αυτά, κατά το μάλλον ή ήττον, υλοποιηθούν τότε ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να μπει μέσα στη Βουλή και να διεκδικήσει εκεί τις, δύσκολες, 180 ψήφους που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και, εν συνεχεία, αν η ειδική πλειοψηφία δεν επιτευχθεί να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες με αυτό το δίλημμα προς τους πολίτες. Αν, πάλι, τα πράγματα δεν εξελιχθούν ομαλά, τότε δεν αποκλείεται το σήμα για τις εκλογές να δοθεί νωρίτερα και, πάντως, πριν τις κρίσιμες ψηφοφορίες για τον Πρόεδρο.


σχετικα αρθρα