Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση κατάφερε μέχρι στιγμής, να αποτύχει παταγωδώς στον τομέα της αναδιάρθρωσης του χρέους και τόνισε την ανάγκη ανασχηματισμού, με ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της οικονομίας.

Ο κ. Μητσοτάκης θεώρησε αναγκαίο έναν ανασχηματισμό της κυβέρνησης και μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real, εκτίμησε ότι χρειάζεται ένα ανεξάρτητο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τα έσοδα.

Σχετικά με το σενάριο των πρόωρων εκλογών εκτίμησε ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές, παρά μόνο από ατύχημα, καθώς, όπως είπε, η κυβέρνηση δεν τις επιδιώκει.

Επίσης ο βουλευτής της Ν.Δ. σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να υλοποιήσει με επιτυχία την πολιτική για την αναδιάρθρωση του χρέους και συμπλήρωσε «είχαμε πει κάποιοι, πως είναι πρακτικά αδύνατο να τα καταφέρει και δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε . Η κυβέρνηση απέτυχε στο κεντρικό της σχέδιο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η χώρα μπορεί να επανέλθει, μόνο «εάν αλλάξει δραστικά η φορολογική πολιτική» και συγκεκριμένα «μία μείωση φορολογικών συντελεστών, ειδικά του υψηλού συντελεστή στο ΦΠΑ, μία δραστική απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας κι αν η κυβέρνηση αποφασίσει επιτέλους, να βάλει σε τάξη τις κρατικές δαπάνες».

Παράλληλα αναγνώρισε πως θα ήταν καλό να επιτευχθεί μία συμφωνία μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας: «Δια της πλαγίας οδού, σε ορισμένα θέματα το ΠΑΣΟΚ έχει πλησιάσει πιο κοντά στις θέσεις της ΝΔ, όπως για παράδειγμα, στην ανάγκη να υπάρχει μία ουσιαστική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας», σημείωσε, για να προσθέσει ότι «για να υπάρξει αυτή η σύγκλιση, πρέπει να υπάρξει μία αναγνώριση από την κυβέρνηση, ότι αυτή η πολιτική δεν βγαίνει» και να υπάρξει «μία απόφαση συνολική από τα κόμματα, για σύγκρουση με εκείνες τις συνδικαλιστικές μειοψηφίες, οι οποίες αρνούνται τις αλλαγές στο δημόσιο τομέα και συχνά έχουν διακομματικό χρώμα».

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, αν η κυβέρνηση αποφασίσει να συγκρουστεί με τα ισχυρά συνδικάτα, όπως αυτό της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, «θα με βρει αρωγό».

Σχολιάζοντας τα χαμηλά ποσοστά των κομμάτων και το ενδεχόμενο σε εκλογές να μην επιτευχθεί αυτοδυναμία, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το σύνταγμα ορίζει ότι τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να βρουν μία λύση συνεργασίας.

Επίσης επεσήμανε ότι «κάποια στιγμή στη χώρα να πάμε σε συνταγματική κατοχύρωση σταθερών εκλογικών κύκλων», αναγνωρίζοντας ωστόσο και τους κινδύνους που μπορούν να προκύψουν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «η χώρα έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ στο παρελθόν από τη λογική του πρόσκαιρου πολιτικού κόστους το οποίο συνήθως έρχεται στην επιφάνεια κάθε φορά που επανέρχεται η συζήτηση για πρόωρες εκλογές».

Ενώ τόνισε ότι «ένα κόμμα εξουσίας, όπως είναι η ΝΔ, οφείλει ανά πάσα στιγμή, επειδή υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν εκλογές και προφανώς στις εκλογές κανείς αγωνίζεται για να τις κερδίσει και όχι να τις χάσει, οφείλει η ΝΔ, να είναι έτοιμη και γι αυτό το ενδεχόμενο και αυτό σημαίνει ότι κι εμείς πρέπει να επιταχύνουμε τους δικούς μας ρυθμούς αναδιοργάνωσης του κόμματος και κυρίως συγκρότησης ενός πειστικού πολιτικού λόγου, ο οποίος πια θα είναι πολύ συγκεκριμένος και δεν θα κινείται στη σφαίρα των γενικών απόψεων».