Την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για την επίτευξη προσωρινής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος ενημερώνοντας την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για τα τεκταινόμενα στον αποκλεισμένο θύλακα. 

Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε να γίνει σεβαστή η εκεχειρία ωστόσο εξέφρασε την επιφυλακτικότητα της ελληνική πλευράς, καθώς όπως είπε παρόμοιες προσπάθειες τις τελευταίες ημέρες δεν έγιναν σεβαστές και κατέρρευσαν με αποτέλεσμα να συνεχιστούν οι εχθροπραξίες. 

Ταυτόχρονα ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε μία συμφωνία για την επίλυση του προβλήματος της Μέσης Ανατολής, «στη βάση της λύσης δύο κρατών που σέβεται το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην ύπαρξη ενός Παλαιστινιακού κράτους, που σέβεται την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ και του δικαιώματός του στην ασφάλεια, που σέβεται τα σύνορα του 1967».

Έκανε εξάλλου λόγο για «μία ασυνήθιστα μεγάλη ανθρωπιστική κρίση (...) όπου υπάρχουν καθημερινά πολλά θύματα, άμαχοι, γυναίκες, παιδιά, κυρίως, και αυτά είναι τα πιο τραγικά θύματα της κρίσης».

Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε πως πρέπει επίσης να γίνει «διαχωρισμός ανάμεσα στον πληθυσμό της Γάζας και την ηγεσία της Χαμάς».

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν πρέπει κανείς να συγχέει τον πληθυσμό, τους πολίτες, τις οικογένειες, τα παιδιά με την Χαμάς ως οργάνωση και με την ηγεσία της, διότι εάν κάνει αυτή την λανθασμένη ταύτιση, τότε βεβαίως υποχωρεί η ανθρωπιστική ευαισθησία και η προτεραιότητα, η οποία είναι πολύ καθαρή από αυτή την άποψη».

Υπενθύμισε εξάλλου τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο Παλαιστινιακό τους τελευταίους μήνες φέρνοντας ως παράδειγμα την πρωτοβουλία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, ενώ έκανε και μία αναδρομή στα γεγονότα που οδήγησαν στην επίθεση των ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας

Εξέφρασε παράλληλα τη στήριξη της αιγυπτιακής πρωτοβουλίας για εκεχειρία και επανέναρξη των συνομιλιών στη δεύτερη φάση.

Σχετικά με το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε πως «βλέπουμε τα όρια ως πολιτική οντότητα και ως παράγοντα στο διεθνές πεδίο και στα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα της περιοχής μας και της εποχής μας».

«Ακόμα και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που είναι μέλη της ΕΕ, δεν μπόρεσαν να αναπτύξουν κάποια αποτελεσματική πρωτοβουλία, αλλά εδώ το μεγάλο πρόβλημα είναι η λειτουργία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που μετέχει στις επιχειρήσεις, υπό την έννοια ότι υφίσταται τις επιθέσεις στα σχολεία του, ανεξαρτήτως από το τι γίνεται στην πράξη μέσα στα σχολεία αυτά, είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να το ελέγξουμε τώρα» είπε χαρακτηριστικά.

Έκανε εξάλλου λόγο για  «θεσμική αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας, διότι θα μπορούσε να έχει υπάρξει απόφαση (resolution) του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία δεν υπήρξε, ανεξαρτήτως εάν θα γινόταν σεβαστή ή όχι».