Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για «τα λάθη και τις στρεβλώσεις» -σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών- στον υπολογισμό του φόρου ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), με 27 βουλευτές της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να ζητούν αλλαγές από τον Γκίκα Χαρδούβελη.

Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει ζητήσει συνάντηση με τον κ. Χαρδούβελη, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι θα πρέπει να μετατεθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ ώστε να αντιμετωπιστούν τα λάθη.

«Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Τομεάρχη Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ κ. Φ. Σαχινίδη με τον υπουργό των Οικονομικών κ. Γκ. Χαρδούβελη για τα ζητήματα που προέκυψαν από την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπιστούν παραλείψεις κατά την υποβολή της δήλωσης αλλά και στρεβλώσεις που επισημαίνονται από την εφαρμογή του. Οι πρωτοβουλίες αυτές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Το ΠΑΣΟΚ, με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει, έχει ζητήσει συνάντηση από τον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για να αντιμετωπιστούν, με αποτελεσματικό τρόπο, κενά, στρεβλώσεις ή και λάθη από την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ» σημείωσε η Χαριλάου Τρικούπη.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών «να μετατεθεί η πρώτη δόση πληρωμής του ΕΝΦΙΑ από τα τέλη Αυγούστου στις 30 Σεπτεμβρίου και οι υπόλοιπες δόσεις να μετατεθούν αντίστοιχα. Θέση μας είναι πως το κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην μετακυλήσει άδικες αποφάσεις στις πλάτες των πολιτών, με την εκ των προτέρων οικονομική επιβάρυνση τους για θέματα που μπορεί να αλλάξουν».

Λίγες ώρες νωρίτερα, 27 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με επικεφαλής τον Ιορδάνη Τζαμτζή τόνισαν ότι είναι «απαράδεκτες οι χρεώσεις του ΕΝΦΙΑ».

Οι «γαλάζιοι» βουλευτές, με ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ζητούν να υπάρξουν αλλαγές στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, να μειωθεί ο φόρος για τους πολίτες, να απαλλαγούν οι κάτοχοι ακινήτων από αυτόν εάν δεν έχουν κανένα έσοδο από την εκμετάλλευση τους, να διορθωθούν τα λάθη και να αναβληθεί η καταβολή της πρώτης δόσης.

Παράλληλα, κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις, τονίζοντας ότι η υπερβολική φορολόγηση των ακινήτων δεν πρέπει να αίρει τον σκληρό πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας.