Γράφει ο  Γιάννης Γιαννόπουλος

Το σχέδιο για την διάλυση της τρόικας και για την μετατροπή της σε  μια ομάδα ελέγχου που θα ονομάζεται special task force βρίσκονται ήδη στα χέρια αξιωματούχων των Βρυξελλών , αναφέρουν απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες .

Με το τέλος του δεύτερου προγράμματος που ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου  πολλοί θα επιθυμούσαν και την οριστική διάλυση της τρόικας .

Το σχέδιο περιλαμβάνει την αντικατάσταση της τρόικας από μια ειδική task force από την Κομισιόν με εξαμηνιαίους ελέγχους αντί των τριμηνιαίων ελέγχων με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας. 

Για να γίνει όμως αυτό η Αθήνα θα πρέπει να παρουσιάσει ένα εξαετές πλάνο Μεταρρυθμίσεων που όταν θα επιτυγχάνονται θα  υπάρχει  μείωση του χρέους  με πιθανότερη μορφή της επέκτασης του χρόνου αποπληρωμής .

Η ουσία σε αυτό το σενάριο αν επιβεβαιωθεί είναι ότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων θα είναι «ελληνικής προελεύσεως» δηλαδή θα εκπορευτεί από έλληνες πολιτικούς και η ομάδα επιτήρησης που θα δημιουργηθεί θα έχει μόνο εποπτικό ρόλο χωρίς την δυνατότητα παρέμβασης στο εν λόγω πρόγραμμα.

Από την τριμερή το ΔΝΤ θα είναι ο μόνος φορέας που θα μπορεί να συνεχίσει το πρόγραμμα στη χώρα μας εως την λήξη του το 2016. 

Κέρδος για την κυβέρνηση σε μία τέτοια περίπτωση αποτελεί και το γεγονός ότι αφού το πρόγραμμα θα καταρτιστεί από ελληνες αξιωματούχους θα είναι και περισσότερο αποδεκτό από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης αφού δεν θα είναι προίόν επεξεργασίας ξένων κέντρων .