Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Φοβούνται εκλογές στο ΠΑΣΟΚ κι εκτιμούν ότι συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης -εάν επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες τους-δεν θα γίνει.

Ομως δεν συμφωνούν όλοι  αν αυτό θα βοηθήσει και ποιους στο ΠαΣΟΚ...

Για παράδειγμα οι δελφινοι που θα ήθελαν να διαδεχθούν τον Ευαγγελο Βενιζελο στην ηγεσία του κόμματος θα επιθυμούσαν οι εκλογές να γίνουν το συντομότερο δυνατόν με τον σημερινό πρόεδρο στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ώστε αμέσως μετά να δρομολογηθούν οι εξελίξεις για ανάδειξη νέου προέδρου. 

Ειναι γνωστό ότι η Φώφη Γεννηματαπροετοιμάζεται εντατικά τους τελευταίους μηνες για ενα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ και ο Κώστας Σκανδαλιδης πιστεύει ότι αμέσως μετά τις εκλογές οπότε γίνουν θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για την διαδοχή. 

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δηλώνει πάντα με τον τροπο του παρών, ενώ ο Φίλιππος Σαχινιδηςέχει πει ότι στις επόμενες εκλογές όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο παράγων Παπανδρέου παραμένει ακομη ασαφής ως προς τις πραγματικές του προθέσεις, αν και τελευταία ολοένα και περισσότεροι πιστεύουν ότι όχι μόνο θελει να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ ζωντανό, αλλα ότι επιθυμεί να επιστρέψει ο ιδιος.

Ο ιδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος μπορεί να μην επιθυμεί κατα βάθος συνέδριο της παράταξης τον Οκτώβριο διότι γνωρίζει ότι κατα πάσα πιθανότητα θα αμφισβητηθεί, ομως δεν θελει ούτε εκλογές τον Οκτώβριο η τον Νοέμβριο.

Ωστόσο προετοιμάζεται για ενα τέτοιο ενδεχόμενο κι αυτό φανερώνουν όλες του οι κινήσεις. Βιασύνη για να προωθηθούν μέσω της  συμμετοχής στην κυβέρνηση φιλολαϊκές ρυθμίσεις και επικοινωνιακές εξάρσεις για να περάσει το μήνυμα σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα πως το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί και κάνει τα αδύνατα δυνατά για να στηρίξει αιτήματα των ασθενέστερων.

Το σχέδιο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για απομάκρυνση της τρόικας φαίνεται να βγαίνει, ομως δεν πιστώνεται στον Ευαγγελο Βενιζελο αλλα στον Αντώνη Σαμαρά. Ξέρει επίσης ότι παρά τις επίμονες προσπάθειες που κάνει η Χαριλαου Τρικουπη για να ευνοήσει τους αδύναμους, στον μέσο ψηφοφόρο του ΠΑΣΟΚ κυριαρχεί η άποψη ότι ο Βενιζέλος έκανε πίσω στο θεμα του Αβραμοπουλου χωρίς ουσιαστικά να αποκομίσει πολιτικά ανταλλάγματα.

Οι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα περιμένει πρώτα να περάσει ο Δεκαπενταύγουστος και μετά θα σκεφθεί πως θα προχωρήσει προς τον Σεπτέμβριο περιμένοντας και τις κινήσεις των εσωκομματικών του αντιπάλων.