Στο Β' Θερινό τμήμα της Βουλής συνεχίζεται σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα με την ψηφοφορία η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο, με τίτλο «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οργανωτικά θέματα Υπουργείου Οικονομικών και άλλες διατάξεις».  

Με περισσότερες από 200 διατάξεις η ψήφισή του θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης του Σεπτεμβρίου

Στο νομοσχέδιο περιλμβάνονται μεταξύ άλλων διατάξεις για τις καταργήσεις των ανενεργών ΑΦΜ, την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων αλλά και οι αλλαγές στο πόθεν έσχες

Νέες διαβεβαιώσεις για τα επικουρικά ταμεία των ένστολων​ έδωσε κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

«Οι διατάξεις που φέρνουμε συνολικά για τις Ένοπλες Δυνάμεις, τους ένστολους, τους λιμενικούς και τους αστυνομικούς είναι προς το συμφέρον τους. Δεν θίγεται ούτε ένα ευρώ εφόσον τα ταμεία είναι υγιή» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Διευκρινίσεις για τα ανενεργά ΑΦΜ έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. Όπως είπε η μη εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων από μόνη της (πχ) σε περιπτώσεις αντικειμενικής αδυναμίας, σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί προκειμένου να είναι δυνατή η αναστολή ή η απενεργοποίηση του ΑΦΜ

Κατά την παρέμβασή του στο Β' Θερινό Τμήμα, επί του πολυνομοσχεδίου, ο κ. Μαυραγάνης αναφέρθηκε επίσης και στο δικαίωμα του φορολογούμενου να αποδείξει ότι δεν συντρέχουν προϋποθέσεις αναστολής ή απενεργοποίησης του ΑΦΜ.

Επεσήμανε πως αφορά είτε περιπτώσεις παύσης της οικονομικής δραστηριότητας, είτε περιπτώσεις δήλωσης ψευδών ή ανακριβών στοιχείων για την απόκτηση του ΑΦΜ ή διάπραξης φοροδιαφυγής. 

Με τη συγκεκριμένη απόφαση αντιμετωπίζεται το φαινόμενο της αποστολής ειδοποιήσεων για την εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων όπως της καταβολής του τέλους επιτηδεύματος σε επιχειρήσεις που έχουν πάψει να λειτουργούν ακόμη και προ τριακονταετίας.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Μαυραγάνης διευκρίνισε ότι παρέχεται στη φορολογική διοίκηση η δυνατότητα αναστολής ή απενεργοποίησης ΑΦΜ, όχι σε περιπτώσεις διάπραξης της οποιασδήποτε φορολογικής παράβασης, αλλά μόνο σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Σχετικώς με τα παράπονα που έχουν διατυπωθεί για τον ΕΝΦΙΑ,ο υφυπουργός Οικονομικών ενημέρωσε ότι καταγράφει τις στρεβλώσεις και τις αδικίες κατά την πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου φόρου και θα δώσει λύσεις στα προβλήματα των φορολογούμενων.