Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς τα νούμερα για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας δείχνουν ότι δεν βγαίνουν. 

Αντιθέτως, στο Μέγαρο Μαξίμου όπου εδώ και καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια βολιδοσκόπησης των βουλευτών οι οποίοι θα μπορούσαν να δώσουν θετική ψήφο, δεν συμφωνούν. Θεωρούν ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να μην είναι (αυτή τη στιγμή δεδομένη) αλλά δεν είναι και αδύνατη.

Φυσικά και το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το πολιτικό κλίμα. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης για να ευοδωθούν χρειάζονται καλές ειδήσεις. Κάποιες από αυτές έχουν αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας- θα αναφέρουμε μόνο τις πληροφορίες που προβλέπουν το τέλος της τρόικας που δημοσιοποιήθηκαν χθες από το Reuters- πρακτορείο το οποίο, φιλικό προς την Ελλάδα δεν το λες.

Οφείλουμε επίσης να σημειώσουμε ότι πολλά θα εξαρτηθούν και από την πορεία της ΔΗΜΑΡ που επιθυμεί να κατέλθει μόνη της στις εκλογές, αλλά και των ΑΝΕΛ που εμφανίζουν διαλυτικές τάσεις σε όλα τα επίπεδα.

Η Κυβέρνηση, αυτούς τους οποίους μπορεί να αθροίσει με βεβαιότητα- λένε συνεργάτες του Πρωθυπουργού, είναι οι 125 βουλευτές της ΝΔ, οι 27 του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι Ανδρέας Λοβέρδος, Χρ. Αηδόνης και Ν. Κακλαμάνης που θεωρούνται ότι θα υπερψηφίσουν.

Από εκεί και πέρα, οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού βλέπουν ότι κάποιοι από τους ανεξαρτήτους βουλευτές που αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο, αν αρχίσουν να αποδίδουν οι πολιτικές και η Ελλάδα να αποδεσμεύεται από το Μνημόνιο, δύσκολα θα καταψηφίσουν. Μεταξύ αυτών, θεωρούνται οι Κ. Γιοβανόπουλος, Γ. Νταβρής, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Ι. Κουράκος και Γρ. Ψαριανός. Ενδεχομένως και η Κατερίνα Μάρκου, ο Β. Οικονόμου και η Μίκα Ιατρίδη. Υπάρχουν επίσης ο Βύρων Πολύδωρας ο οποίος προσώρας το αποκλείει και ο Μίμης Ανδρουλάκης.

Από τις συζητήσεις των «διαπραγματευτών» του Μαξίμου προκύπτει ότι κάποιοι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και κάποιοι των ΑΝΕΛ, δεν αποκλείεται να διαφοροποιηθούν από τις επίσημες γραμμές των κομμάτων τους.

Η αριθμητική του Μαξίμου, δίνει μια δύναμη 170 βουλευτών, που μπορεί να αποκτήσει δυναμική και να φτάσει στο απαιτούμενο 180. Και αυτό θεωρώντας αρνητική τη στάση της ΔΗΜΑΡ, έστω και αν η εκλογή όλων των Προέδρων της Δημοκρατίας, προέκυψε από πολιτικές σκοπιμότητες εκείνης της περιόδου…