Οι εξελίξεις στο θέμα των αγωγών φυσικού αερίου, ιδιαίτερα του Νοτίου Διαδρόμου ΤΑΡ και οι νέες προοπτικές που ανοίγονται για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, με τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας της Ελβετίας, Walter Steinmann, στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής Εορτής της Ελβετίας που διοργάνωσε ο ελβετός πρέσβης στην Αθήνα, Lorenzo Amberg.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο σκάφος «MSTuranorPlanetSolar», το μεγαλύτερο καταμαράν στον κόσμο που κινείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια. Το «MSTuranorPlanetSolar» βρίσκεται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος TerraSubmersa, που αποτελεί συνεργασία του Πανεπιστημίου της Γενεύης, της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα, της Ελληνικής Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Στόχος της αποστολής είναι Έλληνες και Ελβετοί επιστήμονες να ερευνήσουν τις περιοχές του Αργολικού Κόλπου, οι οποίες στα προϊστορικά χρόνια βρίσκονταν πάνω από την επιφάνεια των υδάτων αλλά σήμερα έχουν βυθιστεί. Το σκάφος θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες στο Ναύπλιο, όπου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις.