Το «πράσινο φως» στο διορισμό της νέας διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ έδωσε η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Νέος πρόεδρος και τυπικά αναλαμβάνει ο Εμμανουήλ Κονδύλης και διευθύνων σύμβουλος ο Πασχάλης Μπουχόρης, με τις δύο υποψηφιότητες να εγκρίνονται με 10 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 1 «παρών».

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, κατά ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος ενώ «παρών» δήλωσε η ΔΗΜΑΡ.

Κατά την τοποθέτησή του, ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Πασχάλης Μπουχόρης τάχθηκε υπέρ της υλοποίησης προγράμματος που θα αποτρέπει ευκαιριακούς επενδυτές και θα αποτρέπει και την πώληση περιουσιακών στοιχείων κάτω από εύλογες αξίες.

«Ο σκοπός του προγράμματος αξιοποίησης είναι η μείωση του χρέους αλλά πρώτιστα ο σκοπός είναι αναπτυξιακός», δήλωσε ο κ. Μπουχόρης ενώ τόνισε πως το Ταμείο εργάζεται για τη μεγιστοποίηση του οφέλους για την αξιοποίηση αυτής της περιουσίας, ακολουθώντας ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας».

Ως προς τις προοπτικές, επεσήμανε ότι «το ΤΑΙΠΕΔ και η Ελληνική Δημοκρατία προσπαθούν να αξιοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία σε μια διεθνοποιημένη αγορά επενδυτών. Οι αξίες στη διεθνή αγορά μεταβάλλονται. Η πρόσβαση σε κεφάλαια για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων και αυτή μεταβάλλεται».

Ανέφερε επίσης ότι με βάση το υπάρχον επιχειρησιακό σχέδιο έχουν ολοκληρωθεί διαγωνισμοί αξίας 5 δισ. ευρώ και περίπου 3 δισ. έχουν εισπραχθεί, χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται οι δευτερογενείς επενδύσεις πάνω σε περιουσιακά στοιχεία και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Τακτική ενημέρωση της Βουλής για την πορεία του έργου, υποσχέθηκε από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Εμμανουήλ Κονδύλης.

«Οι αποκρατικοποιήσεις δεν είναι πανάκεια, δεν πρέπει όμως και να αποτελούν ταμπού», είπε ο κ. Κονδύλης και πρόσθεσε:

«Είμαστε υπέρ των στοχευμένων αποκρατικοποιήσεων».

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σημείωσε πως ο Εμμανουήλ Κονδύλης, τον οποίο γνωρίζει και προσωπικά επειδή είναι μέλος της ίδιας ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου του Πειραιά, διαθέτει εξαιρετική επιστημονική κατάρτιση και πλούσια επαγγελματική εμπειρία σε μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, μεταξύ των άλλων, και στον τομέα της ανάπτυξης και διαχείρισης ακίνητης περιουσίας.

«Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η διοίκηση του Ταμείου στο επόμενο διάστημα γνωρίζετε καλά είναι μεγάλες. Προς αυτό το σκοπό, από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, θεωρώ ότι θα είναι εξαιρετικά σημαντική η μεταξύ μας συνεργασία ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε γρήγορα και να δώσουμε την απαραίτητη ώθηση στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων» δήλωσε.