«Η επιθετικότητα του καπιταλισμού συμβαδίζει με την αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική» τονίζει το ΚΚΕ σε σχόλιο του με αφορμή τη συμπλήρωση των 69 ετών από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα.

«Η επιθετικότητα και βαρβαρότητα του καπιταλισμού, είτε εκφράζεται με τη ρίψη ατομικών βομβών σε περίοδο πολέμου, είτε σε περίοδο ιμπεριαλιστικής ειρήνης, συμβαδίζει με την αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική των αστικών τάξεων για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας», αναφέρει το ΚΚΕ και προσθέτει: 

«Σήμερα οξύνονται οι αντιθέσεις ανάμεσα σε μερίδες του κεφαλαίου για την κατανομή των ζημιών της κρίσης, αλλά και των κερδών. Μεγαλώνει η όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα σε ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής».

Το ΚΚΕ τονίζει την ανάγκη ενδυνάμωσης της «αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό που δοκιμάζεται ξανά από τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ» ώστε όπως σημειώνει να μπει «τέρμα στην αιματοχυσία, να σταματήσει η κατοχή, ο εποικισμός, για να υπάρξει ένα βιώσιμο, ανεξάρτητο, πραγματικό παλαιστινιακό κράτος, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, ισότιμο κράτος, αναγνωρισμένο μέλος του ΟΗΕ».

Σχετικά με την Κυπριακό ο Περισσός στηρίζει τη «θέση για Κύπρο ανεξάρτητη, χωρίς ξένα στρατεύματα, βάσεις και εγγυήτριες δυνάμεις, Κύπρο κυρίαρχη με ενιαία διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Όλες αυτές οι εξελίξεις, αναφέρεται στην ανακοίνωση, «είναι δεμένες με τα υπαρκτά ανοιχτά ζητήματα αντιθέσεων με την Τουρκία και την Αλβανία, με τη FYROM, αλλά και την Αίγυπτο και τη Λιβύη, στο πλαίσιο των γενικότερων αντιθέσεων, ιδιαίτερα για την ΑΟΖ και την ενέργεια, και εγκυμονούν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο εμπλοκής της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο».

«Η πάλη για έξοδο από την κρίση προς όφελος του λαού, η αποδέσμευση από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, η πάλη για την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, για απεμπλοκή από ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, από τη σκοπιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, είναι αναπόσπαστη με την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, με τους λαούς κυρίαρχους και τη δική τους εξουσία», καταλήγει το Κομμουνιστικό Κόμμα.