Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις χρεώσεις του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά να παρεμβαίνει.

«Η κυβέρνηση εργάζεται για το πρόβλημα, που δημιουργήθηκε στον ΕΝΦΙΑ από τις εξωφρενικές αποτιμήσεις γης σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της περιφέρειας», σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου. Η εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σύμφωνα, με συνεργάτες του, είναι να επανέλθει η αποτίμηση αυτών των αξιών στα περυσινά επίπεδα.

Λίγο αργότερα ο Γκίκας Χαρδούβελης ανακοίνωσε στη Βουλή ότι το υπουργείο Οικονομικών επαναφέρει στα περσινά επίπεδα τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ επί των αντικειμενικών αξιών σε 4.000 οικισμούς στη χώρα, τα ακίνητα στους οποίους είναι εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών.

Ο ίδιος είπε ότι η εντολή του πρωθυπουργού είναι να επανέλθει η αποτίμηση αυτών των αξιών στα επίπεδα του 2013.

Νωρίτεραμ ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε ότι θα θεραπευθούν τα προβλήματα, που ανέκυψαν με τον ΕΝΦΙΑ τονίζοντας ότι «είναι φόρος, που, επειδή δεν βασίζεται στην ικανότητα του πολίτη να πληρώσει (δηλαδή, στο εισόδημά του) αλλά στο τι κατέχει, έχει μια δόση αυθαιρεσίας».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, με ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών 27 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτήρισαν «απαράδεκτες τις χρεώσεις του ΕΝΦΙΑ» ενώ και το ΠΑΣΟΚ ζήτησε μετάθεση της προθεσμίας για την πρώτη δόση κατά έναν μήνα, με στόχο να διορθωθούν οι αστοχίες.

Παράλληλα, σήμερα, ο βουλευτής της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε αντισυνταγματικό τον ΕΝΦΙΑ.