Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που της δίνει το Σύνταγμα για να προχωρήσει σε εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ακόμα και αν χρειαστεί να φτάσει έως και την προβλεπόμενη τρίτη ψηφοφορία, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, θέμα στο οποίο είχε αναφερθεί το newpost.gr.

Ο κ. Σταμάτης στην τοποθέτησή του άσκησε σφοδρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος νωρίτερα δήλωσε πως « βίος της κυβέρνησης φτάνει στο τέλος του».

«Η κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρώσει τη θητεία της μέσα στα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα όρια» είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε:

«Το μόνο που μπορεί να την εμποδίσει είναι η αδυναμία να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας. Εμείς θα κινηθούμε απολύτως θεσμικά, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και το συνταγματικό έθιμο. Με σεβασμό στους θεσμούς και στα πρόσωπα, που σήμερα εκπροσωπούν τους θεσμούς. Δεν είναι σεβασμός να ζητάμε πρόωρη ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Είναι προσβολή και στον θεσμό και στο πρόσωπο. Και η αξιωματική αντιπολίτευση αυτό έπρεπε να το προσέξει ιδιαίτερα. Εμείς θα εξαντλήσουμε και θα κινηθούμε μέσα στους ρυθμούς, που προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής. Και το θέμα της εκλογής θα κριθεί εδώ στο κοινοβούλιο. Εν ανάγκη και στην τρίτη ψηφοφορία. Μακάρι να σας πείσουμε να τελειώνουμε με την πρώτη».

Απαντώντας δε στις αιτιάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν εμφανίζεται στη Βουλή για να απαντήσει σε ερωτήσεις, ο κ. Σταμάτης σημείωσε:

«Ο πρωθυπουργός θέλει συνομιλητή, ο οποίος θα έχει το ίδιο πρόσωπο μέσα και έξω από την αίθουσα αυτή» απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης λέγοντας πως «ο Σαμαράς δέχεται βίαιες προσωπικές επιθέσεις».

Στην καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση με τη συμπεριφορά της κάνει δώρο στους εχθρούς της δημοκρατίας, ο υπουργός Επικρατείας είπε:

«Δώρο στους εχθρούς της δημοκρατίας κάνουν εκείνοι που δέχονται να συναθροιστούν οι ψήφοι τους με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής προκειμένου να μαζέψουν 120 ψήφους για να κάνουν δημοψήφισμα. Αυτοί δίνουν αξία. Αυτοί ανεβάζουν τις μετοχές».

Επίθεση Τσίπρα

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «ο βίος της κυβέρνησης τελειώνει και έρχεται η κυβέρνηση της Αριστεράς με μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία με τη στήριξη των δημοκρατικών πολιτών και των κινημάτων, με τη στήριξη του κόσμου της εργασίας και της νέας γενιάς» και «όσο και αν η σημερινή κυβέρνηση ξηλώνει το πουλόβερ της δημοκρατίας και των μεταπολιτευτικών κατακτήσεων δεν θα συνεχίσει για πολύ.

Το πλήρωμα του χρόνου για την κυβέρνηση πλησιάζει». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τον ΕΝΦΙΑ «φόρο - αίσχος που τιμωρεί όσους δούλευαν μια για ζωή για να φτιάξουν ένα κεραμίδι για να στεγάσουν το παιδί τους» και διαμήνυσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έρθει στην κυβέρνηση θα αναθεωρήσει πλήρως τον φόρο.