Γράφει η  Άρτεμις Παραδείσου 

Την πίεση του Γκίκα Χαρδούβελη ανέβασε το ΠΑΣΟΚ κατά την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών ζητώντας και ξαναζητώντας αλλαγές και βελτιώσεις σε μία σειρά από διατάξεις.

Ο υπουργός χρειάστηκε να βγει αρκετές φορές από την αίθουσα της Ολομέλειας κρατώντας το σημειωματάριό του για να καταγράψει τα αιτήματα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν ιδιαίτερα πιεστικά. Κάποια στιγμή –αρχάριος γαρ στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες- έδειξε να αποσυντονίζεται, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο ούτε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έφθασαν σε σημείο να «επιζητούν» τον Γιάννη Στουρνάρα…

Το ΠΑΣΟΚ επαίρεται λοιπόν ότι με παρέμβασή του διορθώνονται λάθη στον ΕΝΦΙΑ και πρωτίστως ότι παρατείνεται για έναν μήνα η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου, ούτως ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος στο υπουργείο Οικονομικών για να διορθωθούν αδικίες και λάθη.

Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ ζήτησε όπου υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία και όχι αντικειμενικές αξίες ακινήτων να αξιοποιηθούν τα ΕΤΑΚ και ΦΑΠ ώστε να διορθωθούν τα λάθη στους οικισμούς και τα ακίνητα να αποκτήσουν τις κανονικές τους τιμές, αίτημα που έγινε αποδεκτό από τον υπουργό Οικονομικών, αφού προηγουμένως συμβουλεύτηκε τους συνεργάτες του.

Επίσης, η Χαριλάου Τρικούπη περίπου πανηγυρίζει γιατί τελικά ο υπουργός αποδέχτηκε την διατήρηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των προκηρύξεων των διαγωνισμών των δημοσίων συμβάσεων στον Περιφερειακό Τύπο και επιπλέον επειδή αποδέχτηκε την πρόταση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ για δυνατότητα εξαγοράς συντάξιμων χρόνων στους σχολικούς φύλακες των ΟΤΑ, προκειμένου αν και απολυμένοι να μπορέσουν να πάρουν σύνταξη.

Για το θέμα που προκάλεσε την σύγκρουση Βενιζέλου-Μητσοτάκη το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι έγινε αποδεκτή η τροπολογία για το θέμα του ποσοστού του 15% της αρνητικής αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων που διασφαλίζει ταυτόχρονα και την αποσύνδεση της αξιολόγησης από το κλίμα ανασφάλειας στο δημόσιο.

Ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έκανε πίσω αφού στην τροπολογία που κατέθεσε υπάρχει ρητή αναφορά στο ότι οι εκθέσεις αξιολόγησης του 2013 δεν θα λαμβάνονται υπόψη για τις διαδικασίες διαθεσιμότητας.

Τέλος η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί ότι απέδωσε καρπούς η επιστολή του ΠΑΣΟΚ για άμεση εισαγωγή και ψήφιση στη βουλή του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στην οποία επέμεινε καθώς η συζήτηση ορίστηκε για τις 26 και 27 Αυγούστου.