Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Κυρίαρχη είναι η αγωνία στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά τις παλινωδίες των τελευταίων ημερών, που έφεραν για μια ακόμη φορά τη δικομματική κυβέρνηση στα όριά της, ενώ κινδυνεύει να βρεθεί και πάλι με την πλάτη στον τοίχο!

Η υπόθεση της φορολόγησης των ακινήτων μέσω του ΕΝΦΙΑ που ανέδειξε στρεβλώσεις, πρωτοφανής αδικίες, λάθη και υπερφορολόγηση, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, με αποτέλεσμα ακόμα και 27 βουλευτές της ΝΔ, διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός, να αντιδράσουν με ερώτησή τους στον υπουργό Οικονομικών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου προ ημερών είδαν το ζήτημα του συνταξιοδοτικού των ένστολων να τους δημιουργεί μείζον θέμα και να τους φέρνει απέναντι σε παραδοσιακούς συμμάχους της κεντροδεξιάς, έχουν θορυβηθεί και από το κύμα των αντιδράσεων για τον ΕΝΦΙΑ.
 
Η ανησυχία, η αγωνία και ο προβληματισμός δεν είναι τόσο για τις αντιδράσεις στις αστικές περιοχές, όπου η ΝΔ είχε πρόβλημα και έχασε πολλές δυνάμεις, αλλά στην περιφέρεια και στις αγροτικές περιοχές, όπου άντεξε στις περασμένες ευρωεκλογές.

Ως εκ τούτου ο στόχος είναι να διορθωθούν άμεσα τα λάθη που έχουν γίνει ώστε να υπάρξει κοινωνική ηρεμία και να αποδυναμωθεί η κριτική κατά της κυβέρνησης σε μια χρονική στιγμή που ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέλει να κλείσει κάθε εκκρεμότητα που υπάρχει, στα πλαίσια των υποχρεώσεών της έναντι των πιστωτών και να προσηλωθεί αποκλειστικά από εδώ και πέρα στη μεγάλη μάχη για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Το εμπόδιο του πολυνομοσχεδίου ήταν ένα ακόμα για τη δικομματική κυβέρνηση που ξεκινά την προετοιμασία για τη συνάντηση των Παρισίων με την τρόικα και μετέπειτα για το ζήτημα του χρέους, ενώ ήδη στο παρασκήνιο συζητείται και το «κούρεμα» των δράσεων.

Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newpost, στην προ ημερών συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ετέθη το θέμα της μείωσης των προαπαιτούμενων δράσεων που πρέπει να εφαρμοστούν.

Η Αθήνα υποστηρίζει ότι είναι αδύνατον χρονικά να υλοποιηθούν το πακέτο των δεκάδων δράσεων και άρα πρέπει ως τον Οκτώβριο να καταρτισθεί μια μικρή λίστα 10-15 προαπαιτούμενων, των πιο σοβαρών, που θα υλοποιηθούν.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς που συνεχίζει το κύκλο των επαφών του με παράγοντες της αγοράς και της οικονομίας, υποστηρίζει σε όλους τους τόνους ότι εάν η Ελλάδα θέλει να έχουν αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του χρέους πρέπει να έχει ξεμπερδέψει με τα προαπαιτούμενα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.

Γι' αυτό και η εντολή του είναι σαφής: «Τελειώνουμε με τις εκκρεμότητες».

Ο ίδιος σχεδιάζει κινήσεις, πρωτοβουλίες και επισκέψεις σε ευρωπαϊκές χώρες, ενώ υπάρχει και επικοινωνία με τις ΗΠΑ (άρα με το βασικό «παίκτη» του ΔΝΤ) για τον τρόπο διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Μάλιστα, δεν είναι τυχαία και η επικείμενη επίσκεψη στις 20-22 Αυγούστου στις ΗΠΑ του υπουργού Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος θα συναντηθεί με τον αμερικανό ομόλογό του, αλλά θα έχει και παρασκηνιακές επαφές για το ζήτημα του χρέους, στα πλαίσια εντολών του Αντώνη Σαμαρά.