Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Εξήντα μέρες «φωτιά» διανύει η κυβέρνηση και παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στον Αύγουστο ο πρωθυπουργός έχει αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους υπουργούς του στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να προχωρήσουν όλες οι εκκρεμότητες για την αξιολόγηση από την τρόικα,  και να κλείσουν όλα τα προαπαιτούμενα μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και θα μεταβεί στο Παρίσι η υπουργική αντιπροσωπεία για συζητήσεις με τους πιστωτές.

Παράλληλα όμως ο κ. Σαμαράς και το Μέγαρο Μαξίμου τρέχουν και μια σειρά άλλων θεμάτων που έχουν να κάνουν με την οικονομία και παίζουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για την τελική έξοδο της χώρας από την κρίση. Η εξέλιξη αυτών των θεμάτων άλλωστε, θα κρίνει και την τύχη της ίδιας της κυβέρνησης και θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα για το επόμενο διάστημα.

Οι φάκελοι για την αξιολόγηση

Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου αυτή την περίοδο ετοιμάζουν τους φακέλους τους οποίους θα έχουν μαζί τους οι υπουργοί που θα πετάξουν στις 3 Σεπτεμβρίου στη γαλλική πρωτεύουσα για να συζητήσουν με την τρόικα. Οι διαπραγματεύσεις θα κρατήσουν μόνο τρεις ημέρες, με την κυβέρνηση να στοχεύει η αξιολόγηση αυτή να είναι μία από τις συντομότερες, όπως σύντομη θα είναι και η επίσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών λίγες μέρες αργότερα στα μέσα του μήνα.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης (και όχι ο έλεγχος, όπως τονίζεται) του ελληνικού προγράμματος μέσα σε τόσο μικρό διάστημα, αντί της παραμονής μέχρι σήμερα για 6 με 8 εβδομάδες, κάθε φορά, της τρόικας στην Αθήνα, εκτός από την πιο ψύχραιμη αντιμετώπιση των θεμάτων, στέλνει το μήνυμα στις αγορές και στους εταίρους ότι η Ελλάδα έχει περάσει στο επόμενο στάδιο, αφού έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της.

Το κρίσιμο Eurogroup του Οκτωβρίου

Η επίσημη πιστοποίηση της επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής θα γίνει από τους 28 υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup που θα διεξαχθεί στις 13 Οκτωβρίου. Η σφραγίδα της ευρωζώνης πάνω στη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα θα ανοίξει το δρόμο για να υπάρξει τελική λύση στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, φέρνοντας τη χώρα μας σε θέση ισχύος και διευκολύνοντας τις σχετικές συζητήσεις.

Ο προϋπολογισμός και ο κίνδυνος να τιναχτεί στον αέρα

Ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που επίσης επηρεάζει τις εξελίξεις είναι η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2014, αλλά και η σύνταξη του νέου για το 2015. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ο προϋπολογισμός εκτελείται εντός στόχων και αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι τα τέλη του ’14. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν στην αξιολόγηση της τρόικας τα μεγέθη που θα καταγραφούν στο εννιάμηνο, δηλαδή το Σεπτέμβριο.

Μια θετική καταγραφή στα δημοσιονομικά μεγέθη θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση του οδικού χάρτη που έχει σχεδιάσει για τη μείωση της φορολογίας. Στο πλαίσιο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δίνει μεγάλο βάρος στο να μαζευτούν τα 7,6 δισ. φορολογικών εσόδων που έχουν προγραμματιστεί, να συγκρατηθούν με επιτυχία οι δαπάνες και να υπάρξει προσεκτικός χειρισμός ζητημάτων που μπορούν να τινάξουν την προσπάθεια στον αέρα, όπως οι αποφάσεις των δικαστηρίων. 

Ταυτόχρονα, καταρτίζεται και ο προϋπολογισμός του 2015, με στόχο να παρουσιαστεί γρήγορα στην τρόικα και τον Οκτώβριο να κατατεθεί στη Βουλή. Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός είχε συγκαλέσει αρκετά νωρίς (στις 25 Ιουλίου) την πρώτη σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ώστε να αποφασιστούν οι βασικοί άξονες και οι προτεραιότητες του νέου κρατικού προϋπολογισμού.