Το 15% των λιγότερο καλών δημοσίων υπαλλήλων δεν προορίζεται για απολύσεις, διαθεσιμότητα ή μείωση μισθών, επανέλαβε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «όσοι επικαλούνται σύνδεση του 15% με απολύσεις απλά ψεύδονται» και χαρακτήρισε την αξιολόγηση εργαλείο βελτίωσης της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων.

«Χρειαζόμαστε ως Δημόσιο ένα εργαλείο που θα επιτρέπει στους προϊσταμένους να αξιολογήσουν τους υπαλλήλους. Ο μόνος τρόπος για να επισημάνουμε σε κάποιους ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους είναι η υποχρεωτική ποσόστωση», πρόσθεσε.

Ακόμη, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε πως  οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε από την αξιολόγηση και τους κάλεσε να προχωρήσουν στην αυτοαξιολόγηση, διευκρινίζοντας πως αν δεν το κάνουν, τότε απλά θα παρακαμφθεί αυτό το στάδιο και θα αξιολογηθούν από τους προϊσταμένους τους. Πρόσθεσε επίσης ότι οι προϊστάμενοι έχουν υποχρέωση να συμμορφωθούν με την αξιολόγηση, από τη στιγμή που έχει ψηφιστεί ο νόμος.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την ΑΔΕΔΥ να άλει τέλος «στο φαύλο κύκλο της δικαστικής αντιπαράθεσης» για την αξιολόγηση.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ακόμη ότι οι αντιδράσεις στην αξιολόγηση είναι πολιτικά υποκινούμενες και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «κλείνει το μάτι» στους δημοσίους υπαλλήλους υποσχόμενος παράλληλα διορισμούς και προσλήψεις.

Τέλος σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη και ως προς τον συνολικό στόχο και ως προς τον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών και επεσήμανε ότι τα λάθη αυτά πρέπει να διορθωθούν το συντομότερο δυνατό, πριν πληρωθεί η πρώτη δόση.