Για δεύτερη ημέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην Αθωνική Πολιτεία και συνεχίζει τις επισκέψεις του σε μονές του Αγίου Όρους.

Σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το amen.gr, o κ. Τσίπρας παρέστη με τους συνεργάτες του στη θεία λειτουργία που τελέστηκε στο Καθολικό της Μονής και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο μουσείο και το εικονοφυλάκιο της Μονής.

Στη συνέχεια θαύμασε από το μπαλκόνι της Μονής την κορυφή του Άθωνα και αφού έγραψε λίγα λόγια στο βιβλίο των επισκεπτών της Μονής αναχώρησε για την Ιερά Μονή Ιβήρων.

Εκεί, τον υποδέχθηκαν με εγκαρδιότητα ο Καθηγούμενος της, Γέρων Ναθαναήλ, και μέλη της Αδελφότητας.

Επισκέφθηκε το Καθολικό της Μονής όπου ο Γέρων Βασίλειος τον ενημέρωσε για την ιστορία, τις αγιογραφίες και το σχεδόν χιλίων χρόνων δάπεδο με πολύχρωμα μάρμαρα. Όταν βρέθηκαν ενώπιον της εφεστίου εικόνας της Παναγίας της Προταϊτισσας ο γέρων Βασίλειος αναφέρθηκε στην υπερχιλιόχρονη ιστορία της καθώς όπως είπε η εικόνα ιστορήθηκε το 980.

Μετά το κέρασμα στο Αρχονταρίκι παρατέθηκε τράπεζα και ακολούθως ο κ. Τσίπρας ξεναγήθηκε στο μουσείο της Μονής με τα σπάνια χειρόγραφα, τα χρυσόβουλα, τα πατριαρχικά συγίλια και τα εκκλησιαστικά κειμήλια. 

Ο διάλογος για τον Χαρίλαο Φλωράκη

Στη Μονή Αγίου Παύλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε έναν ενδιαφέροντα διάλογο με τον μοναχό Νικόδημο της Μονής Αγίου Παύλου, όταν ο δεύτερος θυμήθηκε την επίσκεψη του Χαρίλαου Φλωράκη το 1995. 

«Τότε ο Χαρίλαος Φλωράκης μας είχε πει, "εσείς πιστεύετε στην σωτηρία στον άλλο κόσμο, εμείς δεν πιστεύουμε ότι προλαβαίνουμε για την σωτηρία σε αυτόν τον κόσμο, οπότε έχουμε κάτι κοινό"» ανέφερε, με τον κ. Τσίπρα να απαντά ότι «οι κοσμοθεωρίες είναι παράλληλες, πολλές φορές όμως τέμνονται στην αλληλεγγύη και την πρακτική της ισότητας. Σε κάθε περίπτωση, εμείς αισιοδοξούμε ότι θα τα καταφέρουμε και σε αυτόν τον κόσμο». 

Το απόγευμα ο κ. Τσίπρας έφτασε στη μονή Ξενοφώντος όπου έλαβε αναμνηστικό δώρο. Ο κ. Τσίπρας ξεναγήθηκε στο μουσείο της μονής και έμεινε εντυπωσιασμένος από τα ιστορικά κειμήλια.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα διανυκτερεύσει απόψε στη μονή Ξενοφώντος και αύριο το πρωί θα αναχωρήσει από το 'Αγιο Όρος.

Η πρώτη βραδιά και η «έκπληξη»

Ο κ. Τσίπρας κατέλυσε το πρώτο βράδυ της επίσκεψής του στο καστρομονάστηρο της Καρακάλλου και είχε την ευκαιρία να συζητήσει για τη ζωή των μοναχών στο Άγιο Όρος

Σημειώθηκε, μάλιστα ένα περιστατικό που εντυπωσίασε του Αγιορείτες. Σύμφωνα με το amen.gr, κατά την άφιξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτευσης ο καθηγούμενος Γέρων Φιλόθεος βρισκόταν σε Μετόχι της Μονής στην Κρήτη.

Μόλις πληροφορήθηκε ότι θα διέμενε στο μοναστήρι ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε τα ταξίδι της επιστροφής, όπου έφτασε μετά τα μεσάνυχτα. Παρά την προχωρημένη ώρα ο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε ευγενικά τις προτροπές των μοναχών να ξεκουραστεί, μιας και πλησίαζε η ώρα του εγερτηρίου για μοναχούς και φιλοξενουμένους για τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, εκφράζοντας την επιθυμία να περιμένει τον Γέροντα Φιλόθεο.

Έτσι, είχαν την ευκαιρία να έχουν μια πρώτη θερμή συζήτηση.

«Παρακολουθούμε την πορεία σας. Προσευχόμαστε για όλους τους Έλληνες και την Ελλάδα μας να έχουν καλούς κυβερνήτες», είπε ο γέροντας καθηγούμενος εκφράζοντας την χαρά του για την παρουσία του κ. Τσίπρα στην Μονή Καρακάλλου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ευχαρίστησε για την θερμή φιλοξενία και υπογράμμισε την σημασία στήριξης του Αγίου Όρους και διαφύλαξης της Αγιορείτικης κληρονομιάς.

Το απόγευμα ο κ. Τσίπρας έφτασε στη μονή Ξενοφώντος. Ο ηγούμενος της μονής Αλέξιος θα χαρίσει στον συνονόματο του πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μια σκαλιστή εικόνα με τη μορφή του Αγίου Αλεξίου, σε ανάμνηση της επίσκεψης του στη μονή. Ο κ. Τσίπρας ξεναγήθηκε στο μουσείο της μονής και έμεινε εντυπωσιασμένος από τα ιστορικά κειμήλια.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνοδεύεται από τον βουλευτή Θεσσαλονίκης Γιάννη Αμανατίδη, τον συντονιστή της θεματικής Θρησκευμάτων του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Λυκόπουλο και το διευθυντή του γραφείου του Νίκο Παππά.