Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Την στρατηγική του για τον «κρίσιμο Σεπτέμβριο» θα σχεδιάσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος τις επόμενες ημέρες και στο διάστημα που θα βρεθεί για ολιγοήμερες διακοπές με την οικογένειά του.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει ότι πρέπει να χαράξει σχεδιασμό σε δύο άξονες: Τον κυβερνητικό και τον κομματικό. Σε επίπεδο κυβέρνησης ήδη έχει δείξει με ξεκάθαρο τρόπο ότι θα επιδιώκει να βγαίνει μπροστά, όπως έκανε με το θέμα του ΕΝΦΙΑ στέλνοντας στην κοινωνία το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ενεργό, παρών και προσηλωμένο ακόμη σε σοσιαλιστικές ιδέες και αξίες. Δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να το πετύχει, όμως γνωρίζει ότι τα χρονικά περιθώρια για να αντιστρέψει το κλίμα στην κοινωνία για το ΠΑΣΟΚ είναι ελάχιστα ακόμη κι αν οι εθνικές εκλογές γίνουν την άνοιξη λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτό κατά την επίσκεψή του στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης θα συναντήσει κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς στους οποίους και θα προβάλλει την κοινωνική ατζέντα του ΠΑΣΟΚ καθώς και το σύνολο των πρωτοβουλιών που έχει πάρει ως κυβερνητικός εταίρος για θέματα φορολόγησης, συνταξιοδότησης, απασχόλησης ή και της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Παράλληλα, έχει να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά ζητήματα στην Χαριλάου Τρικούπη τα οποία βεβαίως συνδέονται και με την ιστορία της συγκρότησης της κεντροαριστεράς. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει μεταθέσει τον σχηματισμό της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΕΟΕΣ) για μετά τις 20 Αυγούστου περιμένοντας μήπως μέχρι τότε εμπλουτιστούν οι συμμετοχές και με προσωπικότητες ή κόμματα που δεν σχετίζονται με το ΠΑΣΟΚ και την Ελιά. Δύσκολη υπόθεση, καθώς η ΔΗΜΑΡ κοιτάζει αποκλειστικά προς το δικό της συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 14 Σεπτεμβρίου και δεν θέλει να εγκλωβιστεί στο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, αλλά σε έναν γενικό διάλογο με τους πάντες.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει τα 40χρονα από την ίδρυση του κινήματος να περάσουν στην ιστορία. Να αποτελέσουν ένα πολιτικό γεγονός μέσα από την Συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου. Προς το παρόν υπάρχει δυστοκία στην εξεύρεση προσωπικοτήτων ακόμη και από το εξωτερικό που θα θελήσουν να έρθουν στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στις διήμερες εργασίες που θα επικεντρωθεί στην σοσιαλδημοκρατία και την δημοκρατική παράταξη.

Κοινώς, μέχρι στιγμής όλα είναι χύμα και εάν δεν τρέξουν άμεσα οι μηχανισμοί και οι διαδικασίες κινητοποίησης όλων των στελεχών το ΠΑΣΟΚ θα φτάσει στο παρά πέντε χωρίς πρόγραμμα και σχέδιο για τον εορτασμό της 3ης του Σεπτέμβρη. Σε αντίθεση με τον Γιώργο Παπανδρέου που την 1η Σεπτεμβρίου θα εγκαινιάσει στο Ζάππειο την ιστορική έκθεση με τίτλο «Από τον Ανένδοτο στο ΠΑΣΟΚ».