Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος  

Προ ημερών στη Βουλή έγινε ένα περιστατικό που παραπέμπει στην επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου να... «χορέψει» σκληρό ροκ με τον ΣΥΡΙΖΑ, μια συνταγή «δανεισμένη» από το ΠΑΣΟΚ που υιοθετήθηκε την περίοδο που ήταν γραμματέας ο Κώστας Λαλιώτης.

Την ημέρα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου στα μέσα της εβδομάδας εμφανίστηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης. Μόλις ήταν έτοιμος να μιλήσει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο Πρόεδρος της Βουλής, τον προέτρεψε να καθίσει στη θέση του και να πάρει το λόγο ο Δ. Σταμάτης. Ήταν η στιγμή της επίθεσης κατά του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα.

Και αυτό ήταν μόνο ένα δείγμα για το τι θα επακολουθήσει. Ήδη, στην αρχή της εβδομάδας ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ήταν σκληρός έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν και δεν την κατονόμασε, αλλά οι αναφορές του ήταν έμμεσες και συγκεκριμένες με επίκεντρο και την περίπτωση της Αργεντινής.

Από εδώ και πέρα, εννοείται μετά την ολιγοήμερη ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου και συγκεκριμένα από τις αρχές Σεπτεμβρίου με αρχή τη ΔΕΘ, ο λόγος του Πρωθυπουργού απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει πολύ σκληρός. Σύμφωνα με ορισμένα στελέχη, αυτό το κριτήριο θα πρυτανεύσει και στις αποφάσεις του για το πολιτικό σύστημα που δεσμεύθηκε να διατυπώσει στα μέσα του φθινοπώρου, οπότε και θα παρουσιάσει τις θέσεις του για τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Περισσότερη ΝΔ και κεντροδεξιά και λιγότερες ευγένειες στο ΣΥΡΙΖΑ». Στόχος; «Να μετατρέψουμε τη φιλολογία περί διαπλοκής των τελευταίων ημερών σχετικά με την τροπολογία για τα ΜΜΕ από μειονέκτημα σε πλεονέκτημα» διευκρινίζει κυβερνητικός παράγων ο οποίος μετέχει συχνά σε συσκέψεις υπό τον Πρωθυπουργό το τελευταίο διάστημα. Και δεν ειπώθηκε τυχαία αυτό, καθώς όλοι διαπιστώνουν, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου τις προνομιακές σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τους ισχυρούς των ΜΜΕ.

Υπάρχει και ένας στόχος τον οποίο δεν ομολογεί κανείς: να επιτύχει η ΝΔ τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση υπό τον Πρωθυπουργό. Η αντισύριζα ρητορική είναι ο ένας άξονας της αντεπίθεσης της ΝΔ και ακριβέστερα του Πρωθυπουργού. 

Ο άλλος είναι η προσπάθεια, που θα αρχίσει οσονούπω, να παρουσιασθεί ανάγλυφα το σύνολο του κυβερνητικού έργου το οποίο έχει παραχθεί ως τώρα. Ήδη δύο συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά ετοιμάζονται να ζητήσουν από όλους τους υπουργούς λεπτομερή αναφορά για τα πεπραγμένα των υπουργείων τους το τελευταίο διάστημα.