current views are: 1

10 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση05:54

H κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει 170-172 ψήφους για την προεδρική εκλογή

Μια κίνηση ματ συζητείται στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία θα ενισχύσει την προσπάθεια για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή

Δημοσίευση 05:54’
αρθρο-newpost

Μια κίνηση ματ συζητείται στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία θα ενισχύσει την προσπάθεια για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Μια κίνηση ματ συζητείται στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία θα ενισχύσει την προσπάθεια για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να τεθεί άμεσα και σε θεσμικό επίπεδο θέμα για αυξημένες αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ένα τέτοιο βήμα εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά στη μεταρρυθμιστική εικόνα της κυβέρνησης και να δημιουργήσει ένα πολιτικό ρεύμα υπέρ της «πανστρατιάς» που επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, καθώς το θέμα των αρμοδιοτήτων του «ρυθμιστή του Πολιτεύματος» τοποθετεί τη συζήτηση σε εντελώς διαφορετική βάση και μεγαλώνει το βάρος της ευθύνης που θα πάρει όποιος επιλέξει να διαλύσει την παρούσα Βουλή.

Ο πρωθυπουργός, άλλωστε έχει επισημάνει πολλές φορές δημόσια ότι «το σημερινό Σύνταγμα έχει κλείσει τον κύκλο του» προσθέτοντας ότι «το Σύνταγμα της Νέας Ελλάδας χρειάζεται πάνω από όλα να θεμελιώσει την Εθνική συναίνεση στα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει το Έθνος μας και να εγγυηθεί τη λειτουργία των θεσμών».

Δεν είναι τυχαίο, ότι η πρώτη από τις 20 προτάσεις της ΝΔ που είχε παρουσιάσει ο κ. Σαμαράς για τη συνταγματική αναθεώρηση αφορούσε την «ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και την άμεση εκλογή του από τους Έλληνες πολίτες». Στην περίπτωση που ανοίξει μια τέτοια συζήτηση θεωρείται πιο πιθανό να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 180 βουλευτών, παρά να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Ήδη, σύμφωνα με στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού που μίλησε στο newpost.gr, η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει 170-172 ψήφους για την προεδρική εκλογή και με κάποιες ενισχυτικές κινήσεις, όπως αυτή ή τις θετικές εξελίξεις που αναμένονται στα οικονομικά ζητήματα (π.χ. στα φορολογικά), μπορεί να κλείσει ο αριθμός των 180. Υπενθυμίζεται ότι όταν ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή αν θα συγκεντρωθούν οι απαραίτητες ψήφοι για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, είχε απαντήσει τότε επί λέξη: «εγώ έτσι πιστεύω».

Ως πιθανή ημερομηνία για να εκδηλωθεί αυτή η κίνηση και να ξεκινήσει και επίσημα η συνταγματική διαδικασία, είναι η 3η Σεπτεμβρίου, καθώς υπάρχει ιδιαίτερη σημειολογία στην ημέρα αυτή δεδομένου ότι στις 3 Σεπτεμβρίου του 1843 η Ελλάδα απέκτησε το πρώτο Σύνταγμα και την πρώτη κοινοβουλευτική κυβέρνηση αφήνοντας πίσω της την απόλυτη μοναρχία. Παράλληλα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο κ. Σαμαράς έχει ήδη διατυπώσει την επιθυμία του, η επόμενη Βουλή να είναι Αναθεωρητική.

 


σχετικα αρθρα