Γράφει  η Τιτίκα Ανουσάκη
 
Ένταση  στις ελληνοτουρκικές σχέσεις φέρνει το ρωσικό εμπάργκο στα προϊόντα διατροφής από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
 
Το υπουργείο Εξωτερικών άφησε αιχμές για τον προνομιακό ρόλο που θέλει να πάρει η Τουρκία στις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία μετά το εμπάργκο. 
 
Η Τουρκία από την πρώτη στιγμή δήλωσε πως δεν πρόκειται να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της Ουκρανίας, επειδή δεν είναι μέλος της ΕΕ και δεν υποχρεούται να συμβαδίζει με την πολιτική κυρώσεων της Ένωσης. 
 
Το στίγμα έδωσε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Mehmet Simsek, ο οποίος όπως εκτίμησε το ρωσικό εμπάργκο μπορεί να δώσει ώθηση στον τουρκικό αγροτικό κλάδο.
 
Στο twitter μάλιστα σχολίασε: «Γεωπολιτικά: να μια καλή είδηση».
 
Αυτή η στάση όπως σχολιάζει η ειδικός του Κέντρου ευρασιατικών μελετών «USAK», Χαμπίμπε Οζντάλ στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, RIA Novosti δίνει μεγάλα πλεονεκτήματα στη γείτονα. Στην Τουρκία επικρατεί ευφορία πως η χώρα μπορεί να παίξει έναν από τους σημαντικότερους ρόλους στη ρωσική αγορά, δεδομένου πως η  Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους -αν όχι ο μεγαλύτερος- προμηθευτής προϊόντων διατροφής, κλωστοϋφαντουργίας και χημικών προϊόντων στην περιοχή. 
 
Η θέση αυτή της Τουρκίας προκάλεσε την -ήπια για αρχή-  αντίδραση της ελληνικής πλευράς. Το υπουργείο Εξωτερικών στο πλαίσιο των όψιμων ενεργειών του για το θέμα του ρωσικού εμπάργκο, άφησε αιχμές για την τουρκική στάση. 
 
«Η ΕΕ και οι ευρωατλαντικοί εταίροι οφείλουν, επίσης, να αντιληφθούν τάχιστα ότι δεν είναι δυνατό να υπάρχουν υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες που είναι μάλιστα μέλη της Συμμαχίας, οι οποίες μετέχουν a la carte  στην ευρωπαϊκή  πολιτική και επωφελούνται από το κόστος που καταβάλλουν τα κράτη-μέλη», σχολίαζε το υπουργείο Εξωτερικών. 
 
Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως η γειτονική χώρα θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το ρωσικό εμπάργκο, αυξάνοντας τις εξαγωγές της ενώ η εξέλιξη αυτή θα αναδείξει για ακόμη μια φορά την αδυναμία έως και ανυπαρξία, της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.