Η ΕΕ απαιτεί την άμεση κατάπαυση του πυρός, την προστασία των αμάχων και εκφράζει την ετοιμότητά της να οργανώσει ανθρωπιστική επιχείρηση σε συντονισμό με τον ΟΗΕ, σύμφωνα με τα συμπεράσματα που υιοθέτησαν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Β. Αφρική και τη Μέση Ανατολή και εκφράζει επίσης την αλληλεγγύη της στα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν μεταναστευτικές πιέσεις.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας ενόψει της αυριανής πρώτης συνόδου της Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη στο Κατάρ, στην οποία θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα, τόνισε ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την εβδομάδα αυτή των διπλωματικών διεργασιών ώστε να προωθήσουμε την έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας.

Το Συμβούλιο αποφάσισε επίσης τη λήψη επιπλέον μέτρων εις βάρος του καθεστώτος Καντάφι, με σκοπό να εμποδίσει τη χρηματοδότησή του, ενώ για τη Συρία, καταδικάζει τη χρήση βίας εναντίον αμάχων και καλεί τις αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη τους υπευθύνους για τους θανάτους αμάχων.

Ως προς τη Λιβύη, ο κ. Δρούτσας ενημέρωσε για την επίσκεψη του κ. Ομπέιντι στην Αθήνα, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την εβδομάδα αυτή των διπλωματικών διεργασιών, ώστε να προωθήσουμε την έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας και ότι είναι κρίσιμης σημασίας να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και να ξεκινήσει η πολιτική διαδικασία.

Ως προς τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα, είπε μεταξύ άλλων ότι το μέλλον του Καντάφι αποτελεί βασικό σημείο απόκλισης μεταξύ των δύο πλευρών. Τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα έχει ξεκαθαρίσει ότι ο Καντάφι δεν μπορεί να έχει θέση στην αυριανή Λιβύη, σημειώνοντας ότι χρειάζεται ρεαλισμός, ώστε να βρούμε κοινό τόπο που θα επιτρέψει στις δύο πλευρές να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συνομιλήσουν.

Επανέλαβε επίσης την προσήλωση της Ελλάδας στο σεβασμό της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Λιβύης και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε ο λιβυκός λαός να μπορέσει να αποφασίσει το μέλλον του.

Αναφερόμενος στις γενικότερες εξελίξεις στη Συρία, το Μπαχρέιν και την Υεμένη, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να έχει διπλά στάνταρντ, αλλά θα πρέπει να λέει τα πράγματα με το όνομά τους και να απαιτεί το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλες τις χώρες της περιοχής ανεξαιρέτως. Ειδικά για τη Συρία, σημείωσε ότι μπορεί η συγκεκριμένη συγκυρία να γίνει η αφορμή για αλλαγές, αλλά αυτό προϋποθέτει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις εκ μέρους του Προέδρου Άσαντ.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπογράμμισε στην παρέμβασή του ότι κορυφαία προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας πρέπει να παραμείνει η παροχή ανθρωπιστική βοήθειας, υπό το συντονισμό του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αναφερόμενος στον ρόλο της Ελλάδας διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να συμμετέχει στην ανθρωπιστική προσπάθεια, προσφέροντας βοήθεια και διαθέτοντας τις υποδομές της Κρήτης, ώστε να αποτελέσει κέντρο συντονισμού των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την καθοδήγηση του ΟΗΕ.

Ενημέρωσε επίσης για τις επαφές που είχε χθες στο Κάιρο, τόνισε ότι η ΕΕ έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι του Αιγυπτιακού λαού προκειμένου να στηρίξει τη μεγάλη αναπτυξιακή προσπάθεια που τώρα ξεκινάει, η επιτυχία της οποίας είναι απαραίτητη για τη διαδικασία εκδημοκρατισμού και για τον σκοπό αυτό κάλεσε την ΕΕ να προχωρήσει σε ένα τολμηρό και ευρύ ευρωπαϊκό σχέδιο ανασυγκρότησης, στο οποίο η Αίγυπτος θα έχει ειδικό ρόλο.

Ο κ. Δρούτσας αναχωρεί αύριο το πρωί για την Ντόχα του Κατάρ, όπου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, στην οποία συμμετέχουν 21 κράτη, ο ΟΗΕ και περιφερειακοί οργανισμοί. Στο περιθώριο της συνόδου, προγραμματίζεται συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών με τον εκπρόσωπο των αντικαθεστωτικών της Λιβύης Μαχμούντ Τζιμπρίλ.

Με τον Τζιμπρίλ είχαν άτυπη συνάντηση και οι 27 υπουργοί Εξωτερικών στο περιθώριο του Συμβουλίου.