Αλλαγές στο σύστημα προαγωγών και μοριοδότησης του προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τον Οκτώβριο προανήγγειλε σήμερα, από τα Χανιά, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Κρήτη, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη νέα δομή λειτουργίας των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ.

Συνοδευόμενος από τους βουλευτές Χρήστο Μαρκογιαννάκη και Μανούσο Βολουδάκη, ο κ. Κικίλιας επισκέφθηκε εθιμοτυπικά τον απερχόμενο δήμαρχο Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη και στη συνέχεια τη Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων και την Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων.

Κατά την επίσκεψη στο δημαρχείο, ο κ. Σκουλάκης ενημέρωσε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη μετά την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, ενώ στάθηκε και στο ζήτημα της απορρόφησης από την ΕΛΑΣ των πρώην δημοτικών αστυνομικών που επιλέχθηκαν και ήδη έχουν ενταχτεί στην Ελληνική Αστυνομία.

«Θα βρεθεί τρόπος ώστε τα καθήκοντα που είχαν οι δημοτικοί αστυνομικοί μέσα στις πόλεις να τα έχουν και τώρα που ανήκουν στην ΕΛ.ΑΣ. Και μάλιστα θα έλεγα αναβαθμισμένα. Γιατί αντιλαμβάνεσθε ότι και τα δικαιώματα αλλά και οι υποχρεώσεις αυξάνονται» δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Κικίλιας.

Στη Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων, ο υπουργός, αφού ενημερώθηκε από επιτελείς και το προσωπικό για το έργο αλλά και τα προβλήματα της Υπηρεσίας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον βαθμό ετοιμότητας του προσωπικού αλλά και για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, ανακοινώνοντας ότι από τον Οκτώβριο θα γίνουν αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης του προσωπικού.

«Από τον Οκτώβριο και μετά, μαζί με την υπηρεσία εδώ και σε όλη την Ελλάδα θα φτιάξουμε ένα δίκαιο, σύγχρονο σύστημα προαγωγών, αλλά και μοριοδότησης και πλαίσιο για ολόκληρη την Πυροσβεστική. Έτσι ώστε να υπάρχει αίσθημα δικαιοσύνης, να ξέρει το προσωπικό ότι δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δυο σταθμά, να μοριοδοτούνται και να επιβραβεύονται οι μάχιμες υπηρεσίες και έτσι θα δίνεται κίνητρο σε αυτά τα παιδιά να είναι σε αυτές τις υπηρεσίες.

Να μην παρουσιάζεται το φαινόμενο να είναι όλοι αλλού, σε γραφεία. Αν και θέλω να πώ ότι με περίσσια ψυχή και αυταπάρνηση αυτά τα παιδιά δουλεύουν πέρα και πάνω από τα οκτάωρά τους, μακριά από την κακώς εννοούμενη δημοσιοϋπαλλική σχέση. Με συνείδηση και αίσθηση καθήκοντος» τόνισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Επίσης, ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε από τα Χανιά ότι ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια 2.600 ελαστικών για οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για την αγορά 372 νέων οχημάτων. Κατά την επίσκεψή του στην Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τα στελέχη και το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ, ενώ η τοπική ένωση αστυνομικών του παρέδωσε υπόμνημα με τα προβλήματα του κλάδου.

 Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του υπουργείου που αφορούν αλλαγές στον τρόπο διοίκησης και δομής των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η αστυνομία προχωρά μπροστά. Εμείς πιστεύομε ότι ό,τι πιο ευέλικτο, πιο μοντέρνο και πιο σύγχρονο σχήμα, μπορεί να υπάρχει έτσι ώστε και να βλέπει ο πολίτης τον αστυνομικό στον δρόμο αλλά και να τον αισθάνεται Αυτό είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για μας. Αποτελεί υποχρέωση».

«Η ΕΛ.ΑΣ. να βρεθεί πιο κοντά στον πολίτη»

Σχετικά με τα κενά και τις ελλείψεις που υπάρχουν σε υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ υπογράμμισε: «Αυτό είναι μία πραγματικότητα, την οποία βιώνουμε, εισπράττουμε, όπου και αν έχουμε πάει στην Ελλάδα. Όμως, θα πρέπει να δούμε αυτοί οι 55.000 αστυνομικοί πού είναι, θα πρέπει να δούμε στοιχεία εγκληματικότητας σε κάθε νομό, θα πρέπει να δούμε σε κάθε υπηρεσία πού και αν βρίσκονται και να γίνει μία δίκαιη κατανομή. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι φύση αδύνατο να γίνουν όλα μαζί στη μονάδα του χρόνου. Ειδικά όταν θέλεις να είσαι έντιμος και δίκαιος και να μην αδικήσεις κανένα».

Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ΕΛ.ΑΣ, ο υπουργός επισήμανε την ανάγκη να βρεθούν τα σώματα ασφαλείας ακόμα πιο κοντά στον πολίτη. «Νομίζω ότι πρέπει η Ελληνική Αστυνομία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία να ανοίξουν τα φτερά τους προς την ελληνική κοινωνία. Εμείς στο υπουργείο, δεν αντιλαμβανόμαστε την Ελληνική Αστυνομία ως κάτι ξένο προς τους κατοίκους του νησιού και τις Αρχές.

Ήρθαμε εδώ για να δηλώσουμε ότι πρέπει να φυσήξει άλλος άνεμος, νέα πνοή και πρέπει να αισθανθεί ο κόσμος, η ελληνική κοινωνία, ότι ο αστυνομικός είναι δίπλα του όχι μόνο στο να σωφρονίσει, όχι μόνο να βεβαιώσει κλήσεις και να αποτρέψει μία εγκληματική ενέργεια. Είναι δίπλα του πραγματικά και σταθερά ως πυλώνας ασφάλειας, ευημερίας καλής λειτουργίας της πόλης, της περιφέρειας της χώρας».

Την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης επισκέπτεται τον μήνα Αύγουστο υπηρεσίες της Κρήτης, εξέφρασαν με δηλώσεις τους ο κ. Μαρκογιαννάκης και ο κ. Βολουδάκης, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί και απόδειξη του ενδιαφέροντος του κ. Κικίλια να καταγράψει τις ανάγκες και τα προβλήματα και να δώσει, όπου είναι δυνατόν, λύσεις. 

Επαγρύπνηση όλων των εμπλεκομένων στην Προστασία του Πολίτη 

«Όλα τα προβλήματα έχουν τη λύση τους μέσα από ουσιαστική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα για τα προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες στις τοπικές κοινωνίες». Με τη διατύπωση αυτής της θέσης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, κάλεσε σήμερα από το Ρέθυμνο όλους τους εμπλεκόμενους με την προστασία του πολίτη και την πολιτική προστασία να επαγρυπνούν και να καταθέτουν παράλληλα τους προβληματισμούς τους και τις προτάσεις τους, έτσι ώστε «να υπάρχει διαρκής επαγρύπνηση με όλο τον μηχανισμό, για να προασπίσουμε τον φυσικό πλούτο της χώρας μας, τη ζωή και την περιουσία των πολιτών, καθώς και τους 20 εκατομμύρια τουρίστες που αναμένουμε να επισκεφθούν τη χώρα μας».

 Ο υπουργός συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ρεθύμνου, Γιώργο Μαρινάκη, με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων του νομού, ενώ επισκέφτηκε και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου, όπου συναντήθηκε με τον διοικητή της, Πύραρχο Δημοσθένη Μπουντουράκη.

 Ο κ. Κικίλιας ο οποίος ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής στον νομό, δήλωσε πως έχει γνώση για τα θέματα που υπάρχουν, κυρίως όμως λόγω του ότι προέρχεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως σημείωσε, μπορεί να έχει μία βαθύτερη και ουσιαστικότερη γνώση για τα προβλήματα υπηρεσιών αλλά και των πολιτών. «Τα προβλήματα υπάρχουν με τα εναέρια και επίγεια μέσα και είναι γνωστά... Εμείς ούτε θα τα υποβαθμίσουμε ούτε θα αφήσουμε την επίλυσή τους στην τύχη τους... Επίσης, η κατάλληλη στέγαση των αστυνομικών υπηρεσιών και οι προβλεπόμενες συνθήκες εργασίας αποτελούν βασική προϋπόθεση για την εκτέλεση του έργου τους και ενημερώθηκα για τα προβλήματα στις υποδομές του Αστυνομικού Μεγάρου που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια».

 Σύμφωνα με τον υπουργό, «σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε τα εχέγγυα για μία Αστυνομία αποτελεσματική, με ουσιαστικό κοινωνικό ρόλο. Όλοι οι αστυνομικοί είναι σημαντικοί και αξιέπαινοι για το έργο που με αυταπάρνηση προσφέρουν».