Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Τρόπους να απεμπλακεί γρήγορα και χωρίς απώλειες πολιτικές από την υπόθεση του ρωσικού εμπάργκο και παράλληλα να μην αφήσει το αποτύπωμά της η ιστορία του φιάσκου με τον ΕΝΦΙΑ αναζητεί η δικομματική κυβέρνηση.

Παράλληλα έχει να αντιμετωπίσει και το υπαρξιακό πολιτικό πρόβλημα των δυο εταίρων, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για το ποιος έχει πολλές φορές το πάνω χέρι ή ποιος είναι περισσότερο κοινωνικά ευαίσθητος.

Στο κυβερνητικό μέτωπο επικρατεί μεγάλος προβληματισμός για τις επιπτώσεις κυρίως από το φιάσκο με το φόρο ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ο οποίος αυτές τις ημέρες γίνεται το όπλο των ψηφοφόρων κατά των βουλευτών, όσων βρίσκουν, στις διάφορες εκλογικές περιφέρειες της επικράτειας.

Την ίδια στιγμή η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται με τα δημοσιεύματα περί μελετών και ερευνών, όπως του ΚΕΠΕ, για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και νομοσχεδίων για εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου που θα επιφέρει και νέα μείωση μισθών στο δημόσιο τομέα.

Σε αυτή την ατμόσφαιρα που είναι ζοφερή για την κυβέρνηση το ρωσικό εμπάργκο αποτελεί και ένα σημαντικό πλήγμα στην ελληνική οικονομία που αναζητά διέξοδο με συνεχείς συσκέψεις, ενώ αναδεικνύονται και πολλά λάθη στην εξωτερική πολιτική της χώρας ως προς τις σχέσεις της με τη Ρωσία.

Μεγάλος αριθμός βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας αναφέρονται σε «καταστρεπτικό πλήγμα» που δέχονται οι μικρομεσαίοι αγρότες, ιδιαίτερα παραγωγοί οπωροκηπευτικών, από το ρωσικό εμπάργκο, ενώ διάχυτος είναι ο φόβος για ενδεχόμενη επέκταση του προβλήματος στην ενέργεια (π.χ. φυσικό αέριο) και σε άλλους κλάδους της οικονομίας με οδυνηρές συνέπειες.

Τις τελευταίες ώρες διευρύνεται το μέτωπο των βουλευτών που ζητούν άμεση αποζημίωση των αγροτών που επλήγησαν και γίνονται συζητήσεις για το πώς θα στηριχθούν, ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση, δια μέσου της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη υποβαθμίζει το θέμα.

Η κυβέρνηση επενδύει στο γεγονός ότι στην ΕΕ θα υπάρξει συνάντηση εμπειρογνωμόνων και κατά πάσα πιθανότητα θα συνέλθει και Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας. Εκεί αναμένει ότι θα ληφθούν οι αποφάσεις σχετικά με το ύψος και τον τρόπο των αποζημιώσεων.

Το ενδιαφέρον όμως στοιχείο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση, απαντώντας ουσιαστικά στον ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζει σε όλους τόνους ότι καθορίζει την εξωτερική της πολιτική και τις σχέσεις με τους εταίρους της και τις συμμαχίες της, όχι με βάση κάποια φορτία ροδάκινου.

«Καμία σοβαρή χώρα δεν εγκαταλείπει τις συμμαχίες της με βάση ένα πρόσκαιρο γεγονός. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η θέση μας στην ΕΕ. Συμμετέχουμε σε αυτές τις αποφάσεις και θα ήταν γελοίο εμείς να κάνουμε μονομερείς ενέργειες στην εξωτερική μας πολιτική» είπε η Σοφία Βούλτεψη, δείχνοντας τη γραμμή της κυβέρνησης.

Στο άλλο σοβαρό μέτωπο αυτό του ΕΝΦΙΑ, επικρατεί ακόμα και σήμερα θολούρα και υπάρχουν πολλά κενά στο τι ακριβώς θα γίνει, δείγμα της ανεπαρκούς επικοινωνιακής διαχείρισης, ενώ υπουργοί και βουλευτές φοβούνται μήπως υπάρξει και απομάκρυνση και άλλων ψηφοφόρων από το κόμμα της ΝΔ που δεν θα αρκεστούν στις διορθώσεις, καθώς η ζημιά έχει ήδη γίνει.