Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στην κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπιστούν με το λιγότερο δυνατό κόστος οι απώλειες που θα προκαλέσει το ρωσικό εμπάργκο στην εισαγωγή αγροτοδιατροφικών προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για το θέμα συνεδρίασαν το μεσημέρι τη Δευτέρας οι γενικοί γραμματείς των συναρμόδιων υπουργείων υπό την προεδρία του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα.

Όπως διαπιστώθηκε κατά την αποτίμηση της επιβολής των ρωσικών κυρώσεων, το 60% των προϊόντων έχει ήδη διατεθεί στην ρωσική αγορά. Σχετικά με τις ζημιές για τους παραγωγούς, η ζημιά «δεν φαίνεται να είναι πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ» και μέχρι στιγμής υπάρχουν επιστροφές δέκα φορτηγών. Αναμένεται να υπάρξουν κι άλλες επιστροφές, αλλά στο ΥΠΕΞ θεωρούν ότι είναι «σε λελογισμένα επίπεδα».

Ωστόσο αξιωματούχοι σημείωναν ότι το πρόβλημα για την ελληνική οικονομία θα ενταθεί στο μέλλον για τα προϊόντα που θα μένουν αδιάθετα, με την κυβέρνηση να διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως όλοι όσοι έχουν πληγεί από τη ρωσική απαγόρευση πρόκειται να αποζημιωθούν.

Στόχος είναι να βρεθεί λύση σχετικά με τη διάθεση των προϊόντων σε άλλες αγορές.

Λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υπουργό Γκίκα Χαρδούβελη με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Καρασμάνη, του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα και του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη.

Σε κάθε περίπτωση, ολοκληρωμένη εικόνα για τα οικονομικά μεγέθη ωστόσο αναμένεται να υπάρξει την μετά τη συνάντηση την προσεχή Πέμπτη στις Βρυξέλλες εμπειρογνωμόνων από τα υπουργεία αγροτικής ανάπτυξης των κρατών μελών.

Οι Βρυξέλλες διαμηνύουν πως σκέφτονται την προσφυγή κατά του ρωσικού εμπάργκο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ενώ αυξάνονται οι πιέσεις από τις χώρες – μέλη για την καταβολή αποζημιώσεων.

Οι αξιωματούχοι της Κομισιόν ενδέχεται επίσης να συμφωνήσουν να δοθούν αποζημιώσεις από ένα ειδικό ταμείο που δημιουργήθηκε στα τέλη του 2013, στο πλαίσιο των αγροτικών μεταρρυθμίσεων. Μέχρι σήμερα το ταμείο αυτό δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ.  

Πάντως ο υφυπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε αισιόδοξος πως οι αγρότες θα  αποζημιωθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση

«Η επιβεβαίωση για αποζημιώσεις από την ΕΕ τις οποίες θα επιδιώξουμε, είναι καλή και ευπρόσδεκτη. Αλλά οι αποζημιώσεις δεν λύνουν το πρόβλημα. Το πρόβλημα θα λυθεί είτε αν επανέλθουμε στη ρωσική αγορά, είτε αν βρεθούν άλλες αγορές αντίστοιχες».

Έκτακτα μέτρα της Κομισιόν

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να λάβει έκτακτα μέτρα για να στηρίξει τους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο στις εξαγωγές.

«Κατόπιν της πρόσφατης μείωσης των τιμών στις αγορές για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, απαιτείται κατεπειγόντως η ανάληψη δράσης . Προτείνω σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα με αναδρομική ισχύ, με στόχο να περιοριστεί η προσφορά και να ευνοηθεί η ζήτηση» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ντατσιάν Τσόλος.