Έντονη ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στο δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δίνει το πράσινο φως σε εφοριακούς να μπαίνουν σε σπίτια και επιχειρήσεις ώστε να ψάχνουν για να βρουν «μαύρο χρήμα» ή να κατάσχουν αντικείμενα για είσπραξη οφειλών.

«Επιφυλασσόμαστε να μελετήσουμε και να αξιολογήσουμε το πλήρες κείμενο της συγκεκριμένης γνωμοδότησης» αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη και προσθέτει: 

«Είναι όμως προφανές ότι ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής δεν κάμπτει τις αυστηρές συνταγματικές εγγυήσεις του άρθρου 9 του Συντάγματος για το άσυλο της κατοικίας που κατοχυρώνεται και από το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το πώς ορίζεται η καλυπτόμενη από το άσυλο κατοικία είναι διεθνώς γνωστό επιστημονικά και νομολογιακά εδώ και δεκαετίες, για την ακρίβεια από τον 18ο αιώνα».

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, «όταν για τη διερεύνηση ειδεχθών εγκλημάτων, της τρομοκρατίας και όλων  των μορφών οργανωμένου εγκλήματος πρέπει να γίνονται σεβαστές οι συνταγματικές και δικαστικές εγγυήσεις του ασύλου της κατοικίας, αυτό προφανώς ισχύει και για τις φορολογικές παραβάσεις διοικητικές και ποινικές».

«Η Ελλάδα είναι και θα μείνει κράτος δικαίου», καταλήγει η Χαριλάου Τρικούπη.