Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη σε σχόλια του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Νιλς Μουίζνιεκς που δημοσιεύτηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ειδικότερα, ο Επίτροπος εκφράζει την «έκπληξή του» για την αρχειοθέτηση από τις δικαστικές Αρχές του φακέλου, που αφορά την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, η οποία είχε στοιχίσει τον περασμένο Ιανουάριο τη ζωή σε έντεκα άτομα, οκτώ παιδιά και τρεις γυναίκες από το Αφγανιστάν.

Πηγές από το Ναυτοδικείο ανέφεραν ότι η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση, αφού αξιοποίησε σειρά μαρτυρικών καταθέσεων, δεν μπόρεσε να στοιχειοθετήσει συγκεκριμένες κατηγορίες σε λιμενικά στελέχη για παραλείψεις και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με επιστολή του προς την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Anne Brasseur εκφράζει την έκπληξή του για τα σχόλια του Επιτρόπου κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για έλλειψη πληροφόρησης από τον ίδιο και ότι η εν λόγω θέση του αντίκειται στην έννοια του Κράτους Δικαίου.

«Η προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν μπορεί να γίνει εφικτή χωρίς τον σεβασμό στο Κράτος Δικαίου» αναφέρει ο κ. Βαρβιτσιώτης και προσθέτει ότι «το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα ως ένας οργανισμός αρμόδιος για την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων έχει ως κύριο καθήκον, όχι μόνο την περιφρούρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά πάνω απ΄όλα την προστασία του πιο θεμελιώδους δικαιώματος: της ζωής».

Προσθέτει επίσης ότι «οποιαδήποτε τυχόν αναφορά για ενδεχόμενη κακομεταχείριση από στέλεχος του λιμενικού σε επιχειρήσεις διάσωσης, όπως στην περίπτωση του Φαρμακονησίου (όπου διεσώθησαν 16 ανθρώπινες ζωές από τους συνολικά 28 παράνομους μετανάστες, που επέβαιναν σε ένα μη αξιόπλοο σκάφος), παγίως ερευνώνται μεθοδικά και εις βάθος από τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές και οι αποφάσεις τους γίνονται σεβαστές από κάθε πολίτη».

«Από τις αρχές του 2014, το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή έχει διεξάγει πάνω από 163 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη διάσωση πάνω από 4.667 ζωών στη θάλασσα από ένα σύνολο 13.233 παράνομων μεταναστών, οι οποίοι διέσχισαν τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα» προστίθεται στην επιστολή του υπουργού, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «οποιαδήποτε συμπεράσματα για ατιμωρησία είναι μακριά από την αλήθεια».