Μία πρώτη εκτίμηση των ζημιών που θα μπορούσε να προκαλέσει το ρωσικό εμπάργκο στους Έλληνες παραγωγούς καθώς και οι τρόποι αποζημίωσής τους τέθηκαν επί τάπητος στις σημερινές συσκέψεις στελεχών της κυβέρνησης για το θέμα.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υπουργό Γκίκα Χαρδούβελη  πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Καρασμάνη, του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα και του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η λύση

Αποφασίστηκε να δρομολογηθούν λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων, μέσω της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων που προβλέπονται για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχυθούν τα κοινοτικά κονδύλια να ενισχυθούν από νέα εργαλεία και μηχανισμούς ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και συνολικά το πρόβλημα που έχει προκύψει στην Ελλάδα και τις άλλες παραγωγούς χώρες της ΕΕ.

Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ ανέφεραν πως το πρόβλημα είναι πρωτίστως ευρωπαϊκό και θα πρέπει να δοθεί ευρωπαϊκή λύση

«Η Ευρώπη επέβαλε το εμπάργκο και η Ευρώπη θα πρέπει να αποζημιώσει Έλληνες και ευρωπαίους παραγωγούς», σημείωναν τα ίδια υψηλόβαθμα στελέχη.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν σε συνομιλία τους με δημοσιογράφους σήμερα το απόγευμα ότι δεν πρέπει να καλλιεργηθούν προσδοκίες πως θα καλυφθεί η ζημιά από εθνικούς πόρους «διότι κάτι τέτοιο αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία. Ό,τι είναι γίνει θα γίνει οριζόντια σε όλη την Ευρώπη».

Την πρόθεση της κυβέρνησης να επιδιώξει την αποζημίωση όσων παραγωγών πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο μέσω ευρωπαϊκών πόρων επανέλαβε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Σημειώνεται πως οι αξιωματούχοι της Κομισιόν ενδέχεται να συμφωνήσουν να δοθούν αποζημιώσεις από ένα ειδικό ταμείο που δημιουργήθηκε στα τέλη του 2013, στο πλαίσιο των αγροτικών μεταρρυθμίσεων. Μέχρι σήμερα το ταμείο αυτό δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ.

Στα 50 εκατ. ευρώ η ζημιά

Οι επιπτώσεις για τους παραγωγούς εκτιμήθηκαν σε πρώτη φάση κατά τη μεσημεριανή σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών των γενικών γραμματέων των συναρμόδιων υπουργείων υπό την προεδρία του υφυπουργού Δημήτρη Κούρκουλα.

Όπως διαπιστώθηκε κατά την αποτίμηση της επιβολής των ρωσικών κυρώσεων, το 60% των προϊόντων έχει ήδη διατεθεί στην ρωσική αγορά. Σχετικά με τις ζημιές για τους παραγωγούς, η ζημιά «δεν φαίνεται να είναι πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ» και μέχρι στιγμής υπάρχουν επιστροφές δέκα φορτηγών. Αναμένεται να υπάρξουν κι άλλες επιστροφές, αλλά στο ΥΠΕΞ θεωρούν ότι είναι «σε λελογισμένα επίπεδα».

Στόχος είναι να βρεθεί λύση σχετικά με τη διάθεση των προϊόντων σε άλλες αγορές. Ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος υπέγραψε συμφωνία  με τη Σουηδία, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ουγγαρία, τη Γερμανία αλλά και με το Βέλγιο.

Σε κάθε περίπτωση, ολοκληρωμένη εικόνα για τα οικονομικά μεγέθη ωστόσο αναμένεται να υπάρξει την μετά τη συνάντηση την προσεχή Πέμπτη στις Βρυξέλλες εμπειρογνωμόνων από τα υπουργεία αγροτικής ανάπτυξης των κρατών μελών.

Στην Ελλάδα, η καταγραφή των επιπτώσεων από το εμπάργκο για να αποτυπωθεί το οικονομικό μέγεθος της ζημιάς των ελληνικών εξαγωγών θα αρχίσει εντός των επόμενων ημερών. Τέλος, όπως έγινε γνωστό σήμερα, ήδη νοσοκομεία και στρατόπεδα αγοράζουν ποσότητες των προϊόντων που δεν θα απορροφηθούν από τη ρωσική αγορά.