Την αποζημίωση των Ελλήνων παραγωγών που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο ζητά με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Ο κ. Κεφαλογιάννης  υπολογίζει (με μια πρώτη εκτίμηση)τις απώλειες για τις ελληνικές εξαγωγές στα 178 εκατομμύρια ευρώ (αγροτικά προϊόντα, τυποποιημένα τρόφιμα, βιοτεχνικά προϊόντα).

 «Η ζημιά αυτή προκύπτει ευθέως και ως αντίποινα στην πολιτική που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας για την υπόθεση της Ουκρανίας» τονίζει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και ζητά να μάθει από την Κομισιόν «πότε θα ενεργοποιήσει τους σχετικούς κανονισμούς για την αποζημίωση των πληγέντων Ελλήνων αγροτών, κτηνοτρόφων και βιοτεχνών».

Στην ερώτησή του, ο κ. Κεφαλογιάννης σημειώνει πως «θα προκύψει πρόσθετη επιβάρυνση για την ελληνική οικονομία από την απόλυση εργαζομένων στις αντίστοιχες αγροτικές εκμεταλλεύσεις και λοιπές επιχειρήσεις. Περαιτέρω το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας θα επιβαρυνθεί από την ενεργοποίηση ενεργότερων μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ ΑΕ για την αντιμετώπιση της μείωσης των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου».