current views are: 1

12 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση03:59

Μπορεί να γιορτάσει και ο Σαμαράς στις 3 του Σεπτέμβρη

Να «κλέψει» τον πολιτικό εορτασμό του ΠΑΣΟΚ το οποίο κατόρθωσε να οικειοποιηθεί την … 3η Σεπτεμβρίου (σ.σ. αντί της επανάστασης του 1843 που είχε ως αποτέλεσμα το πρώτο Σύνταγμα της ελεύθερης Ελλάδας) θα επιδιώξει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Δημοσίευση 03:59’
αρθρο-newpost

Να «κλέψει» τον πολιτικό εορτασμό του ΠΑΣΟΚ το οποίο κατόρθωσε να οικειοποιηθεί την … 3η Σεπτεμβρίου (σ.σ. αντί της επανάστασης του 1843 που είχε ως αποτέλεσμα το πρώτο Σύνταγμα της ελεύθερης Ελλάδας) θα επιδιώξει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Να «κλέψει» τον πολιτικό εορτασμό του ΠΑΣΟΚ το οποίο κατόρθωσε να οικειοποιηθεί την … 3η Σεπτεμβρίου (σ.σ. αντί της επανάστασης του 1843 που είχε ως αποτέλεσμα το πρώτο Σύνταγμα της ελεύθερης Ελλάδας) θα επιδιώξει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Προφανώς, δεν πρόκειται για κάποια επιθετική κίνηση έναντι του μικρότερου κυβερνητικού του εταίρου αλλά για την ημέρα που, στο Παρίσι, θα πραγματοποιηθει η πρώτη συνάντηση – διερευνητικού χαρακτήρα – μεταξύ της τρόικας και των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης. Και αυτό το ραντεβού δεν αποκλείεται να είναι καθοριστικό όχι μόνον για τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και για την ίδια την πορεία της χώρας καθώς από το κλίμα που θα επικρατήσει θα καθοριστεί σε μείζονα βαθμό και το περιεχόμενο της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ, τρία 24ώρα αργότερα.

Η ελληνική αντιπροσωπεία θα επιδιώξει μια καλή συμφωνία για την τρέχουσα αξιολόγηση, που θα συνδυάζεται και με συγκεκριμένα μέτρα μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων σταδιακά από το 2015, αλλά και παράλληλα να τεθούν οι βάσεις για την αποφυγή ενός νέου «πακέτου» (σ.σ. ειδικά αν δεν απαιτηθούν νέα κονδύλια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών) και τη ρύθμιση του χρέους.

Υπό την έννοια αυτή, η «3η Σεπτεμβρίου» μοιάζει, έστω και καθ’ υπερβολή, ως η αντίστοιχη «επανάσταση» της ελληνικής πλευράς προκειμένου να μπει τέλος στην περίοδο του μνημονίου, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι θα αλλάξει και η πραγματικότητα στην ελληνική οικονομία ή θα υπάρξει άμεση βελτίωση στα οικονομικά των πολιτών.

Ωστόσο, εφόσον οι διαβουλεύσεις στο Παρίσι έχουν θετική έκβαση, ο κ. Σαμαράς θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη με πακέτο φοροελαφρύνσεων, κάποιες εκ των οποίων άμεσης εφαρμογής, αλλά και με νέα σχέδιο για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και κόκκινων δανείων.

Οδικός χάρτης

Ο οδικός χάρτης του κ. Σαμαρά έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται, μετά από εισηγήσεις του οικονομικού επιτελείου, τις προτάσεις των Χρ. Λαζαρίδη και Στ. Παπασταύρου αλλά και τις πολιτικές πινελιές του Δημ. Σταμάτη.

Ο χάρτης αυτός περιλαμβάνει όχι μόνον τα φορολογικά αλλά και την ίδια την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Σαμαράς, υπό την έννοια αυτή, αναμένεται να κάνει λόγο για ρύθμιση του ελληνικού χρέους, βάσει και της δέσμευσης που έχει αναλάβει η Ευρωζώνη. «Κούρεμα» δεν υπάρχει, αν και το ΔΝΤ θα το ήθελε. Ωστόσο, οι ευρωπαίοι αρνούνται, κάτι που φάνηκε και από όσα δήλωσε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ, πριν από μία εβδομάδα, στην Αθήνα. Ωστόσο, η χρονική επιμήκυνση των δανείων στα 50 χρόνια και η παράλληλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε «κούρεμα» του χρέους και άμεση ελάφρυνση του προϋπολογισμού.

  • σχέδιο για τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά
  • βελτίωση της υφιστάμενης ρύθμισης των 12 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ταμεία και εφοριες. Τα χρέη των φορολογουμένων αυξάνονται διαρκώς και ο κίνδυνος έκρηξης πλησιάζει. Η Αθήνα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε αύξηση των δόσεων, ακόμη και χωρίς ρητή συμφωνία της τρόικας.
  • φορολογική ελάφρυνση των πολιτών. Πρώτο βήμα και μάλιστα άμεσης εφαρμογής θα επιδιωχθεί να είναι η μείωση των συντελεστών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ο φόρος θα περιοριστεί κατά 15 – 20% (σ.σ. αυτό τουλάχιστον ζητά η Αθήνα από την τρόικα) και η τιμή ανά λίτρο θα διαμορφωθεί σε 1,15 – 1,20 ευρώ, έναντι των 1,40 ευρώ που ήταν στην αρχή της χειμερινής περιόδου πέρυσι. Επόμενο βήμα θα είναι η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (από 1% έως 4% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ). Η Αθήνα προτείνει είτε τη μείωση των συντελεστών κατά 30 – 50% είτε την αύξηση του ορίου εισοδήματος πάνω στο οποίο επιβάλλεται η εισφορά (πχ στα 20.000 ευρώ)
  • προοδευτική μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων και τα επιχειρηματικά κέρδη. Ειδικά για τις επιχειρήσεις, ο βασικός φορολογικός συντελεστής 26% – 33%, που επιβάλλεται σήμερα στα καθαρά εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, εξετάζεται σε πρώτη φάση να μειωθεί στο 20% και αργότερα να διαμορφωθεί στο 15%.

σχετικα αρθρα