Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Αντιμέτωπη με το σοβαρό κίνδυνο πλήρους διάρρηξης των σχέσεών της με την ελληνική περιφέρεια και δη το αγροτικό κομμάτι βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία. Και μάλιστα τη στιγμή που σε όλες τις εκλογικές μάχες, από το 2012 μέχρι σήμερα, ήταν ουσιαστικά η περιφέρεια και οι πολίτες άνω των 55 – 60 ετών που στήριξαν καθοριστικά το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά.

Ωστόσο, τις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο πλευρών ήρθαν να επιβαρύνουν μία σειρά από αναμενόμενες ή μη περιπλοκές.

Και μπορεί το εμπάργκο της Μόσχας στα ευρωπαϊκά προϊόντα να περιλαμβάνεται στις... έκτακτες καταστάσεις και να εκτιμάται ότι μπορεί, μέσω επιδοτήσεων από την Ε.Ε., να εξισορροπηθεί, ωστόσο ο ΕΝΦΙΑ αλλά και η διαχείριση των επιδοτήσεων ήταν... αναμενόμενο κακό.

Ειδικά για το φόρο ακινήτων, η σκόνη είχε σηκωθεί ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Άλλωστε, οι περισσότεροι θυμούνται τους ομηρικούς καυγάδες των βουλευτών της περιφέρειας με τους Γ. Στουρνάρα και Ν. Καραβίτη, πριν αναλάβει κεντρικά το Μαξίμου να διαμορφώσει τους τελικούς συντελεστές. Και αυτό, ωστόσο, δεν άλλαξε τα πράγματα. Όποιοι βρίσκονται αυτές τις ημέρες, μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών για τον ΕΝΦΙΑ, στην περιφέρεια διαπιστώνουν ότι επικρατεί οργή για την κυβέρνηση. Και αυτό γιατί οι περισσότεροι έχουν ένα χωράφι στο χωριό τους που ακόμη κι αν δεν φορολογείται σαν χρυσό, προσθέτει ένα ακόμη βάρος στους ήδη εξαντλημένους φοροδοτικά έλληνες πολίτες.

Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι ακόμη κι αν οι προσαρμογές που θα υπάρξουν στον ΕΝΦΙΑ είναι εντυπωσιακές (σ.σ. εδώ ελΛοχεύει ο κίνδυνος να επιβαρυνθούν εκ νέου τα αστικά ακίνητα, οπότε ανοίγει άλλος φαύλος κύκλος) η απογοήτευση και η οργή των πολιτών δεν θα εκτονωθεί αλλά θα εκφραστεί όταν έρθει η ώρα. Σε αυτό το κλίμα, που το εισπράττουν καλύτερα απ' όλους οι βουλευτές από αγροτικούς – ημιαστικούς νομούς, οι παρεμβάσεις των γαλάζιων στελεχών μοιάζουν σπασμωδικές και μάλλον ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Οι περισσότεροι εκ των βουλευτών λειτουργούν υπό το άγχος της προσωπικής και πολιτικής επιβίωσης και, συνεπώς, είναι ελάχιστη η προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να πεισθούν οι πολίτες. Αντιθέτως, οι βουλευτές – τουλάχιστον αρκετοί εκ των γαλάζιων και πράσινων – συχνότατα υπερβάλλουν στις τοποθετήσεις τους, εκτιμώντας ότι έτσι θα υπερκεράσουν τις αντιδράσεις των πολιτών.

Και η κατάσταση δεν αποκλείεται να καταστεί εκρηκτική λόγω των αποζημιώσεων. Ήδη σε πολλές περιπτώσεις το Δημόσιο καλείται να αναζητήσει επιστροφές (!) από παράνομες επιδοτήσεις παρελθόντων ετών, όπως αυτές της περιόδου Χατζηγάκη. Παράλληλα, τα κονδύλια για την εξισωτική των κτηνοτρόφων αναζητούνται (σ.σ. με τον κ. Μαξ. Χαρακόπουλο να στηρίζει ενθέρμως τα αιτήματα των παραγωγών του νομού του) ενώ ο ΕΝΦΙΑ έχει και μία ακόμη παρενέργεια... είτε κάποιοι που δήλωναν ακόμη και στρέμματα που δεν είχαν προκειμένου να λαμβάνουν τις στρεμματικές ενισχύσεις καλούνται τώρα να πληρώσουν ακριβά, είτε δηλώνοντας (επί τέλους) τις πραγματικές τους εκτάσεις θα εισπράξουν πολύ λιγότερα από όσα στο παρελθόν...