Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Τον οδικό χάρτη για την έξοδο της χώρας από την κρίση προετοιμάζει με αργά, αλλά σταθερά βήματα το Μέγαρο Μαξίμου και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φέρεται αποφασισμένος να προβεί σε όλες τις αναγκαίες κινήσεις για να κλείσει τα όποια ανοικτά μέτωπα και να έχει «καθαρό πεδίο», τουλάχιστον έως την προεδρική εκλογή.

Αυτό τουλάχιστον μεταδίδουν οι συνεργάτες του και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν δοθεί συγκεκριμένες εντολές από τον ίδιο ώστε να μην υπάρξουν εκκρεμότητες, ενόψει της συνάντησης της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα στις 3 του Σεπτέμβρη στο Παρίσι.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός θέλει να μην υπάρχει πρόβλημα με μεγάλες ομάδες πολιτών λόγω του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα διορθωθεί με στόχο να ηρεμήσει η κοινωνία που είδε «σημεία και τέρατα», όπως χαρακτηριστικά έλεγε στο newpost πρώην υπουργός, στα εκκαθαριστικά.

Παγιωμένη εκτίμηση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει εκλογική στόχευση, απλά ο Πρωθυπουργός σε συνεννόηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο θέλουν να διαμορφώσουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την έναρξη της διαπραγμάτευσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ως εκ τούτου η δικομματική κυβέρνηση θέλει να κλείσει ορισμένα κρίσιμα κεφάλαια με την παράλληλη διατήρηση της κυβερνητικής συνοχής και αποτελεσματικότητας και ευελπιστούν σε «χείρα βοηθείας» από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και στο πρωθυπουργικό επιτελείο παραδέχονται ότι δεν θα σταματήσει να «έχει το πάνω χέρι» η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Αυτή την περίοδο, με μόνη διακοπή το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου, ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου και ο έτερος στενός σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, αν και είναι σε «περίοδο ξεκούρασης» βρίσκονται σε «ανοικτή γραμμή» και καταρτίζουν _έστω και σε χαλαρούς ρυθμούς στην παρούσα φάση_ το πρόγραμμα των σημαντικών φοροελαφρύνσεων που θα παρουσιαστούν στη ΔΕΘ.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, η αύξηση των δόσεων για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, παρά την αντίθετη μέχρι στιγμής στάση της τρόικας, παραμονή του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και μείωση κατά 50% της εισφοράς αλληλεγγύης.

Το βασικό όμως στοίχημα έως την έναρξη της διαπραγμάτευσης για το χρέος είναι να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις και να παραχθούν ουσιαστικά αποτελέσματα, ενώ η μεγάλη αγωνία είναι να υπάρξει κλίμα πολιτικής σταθερότητας, διότι εσωτερική αστάθεια μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά.

Γι’ αυτό και μονότονα επιμένουν από το Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν υπάρχει σκέψη για πρόωρες εκλογές και σημειώνουν με έμφαση πως ο Σεπτέμβρης πρέπει να είναι αφετηρία θετικών πολιτικοοικονομικών εξελίξεων.